fredag 15 augusti 2014

Dolce Vita

Även de vita vinbären väntar på att bli plockade. Brukar nuförtiden inte plocka så mycket av dem men en och annan kaka/paj brukar det bli.


200 g rumsvarmt smör
3 dl socker
4 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 - 1 tsk vaniljpulver
1 lime, saften och skalet
1 dl mjölk
1 dl mald mandel
2 dl vita vinbär

Sätt ugnen på 175C. Smöra och bröa en form som rymmer 2 liter.

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i sänder under kraftig omrörning.

Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver i en skål. Blanda i smör-ägg-blandningen.

Rör även in saften och skalet från limefruken samt mjölken. Rör försiktigt in den malda mandeln och de vita vinbären.

Häll smeten i kakformen och grädda 50-60 minuter i ugnen nedre del.

Glasyr:
1 brk (400 g) kondenserad mjölk
80 g smör
2 msk ljus sirap

Blanda alla ingredienser till glasyren i en kastrull. Småkoka i 5-6 minuter. Sila och låt glasyren stelna en aning innan du häller det över kakan. Garnera med vita vinbär.

Kakan kan även göras med röda vinbär.

2 kommentarer:

  1. Hej, hittade hit via Jennys handarbete.
    Många fina recept, ska nog testa ett och annat!
    Jag har tre tjejer och en av dem hänger med mig i köket sådär som ni gör. Hon är också 16 och fena på att baka fina tårtor.Ha det gott! Anna i Ljungskile, Sverige

    SvaraRadera
  2. Hej Anna. Vad kul att du tittade in på våran blogg! Under sommaren var vi lite lata med att uppdatera här men nu är vi på gång igen så hoppas du tittar in snart igen. :) Dottern i huset har den här veckan påbörjat sina studier till kock - redan i dagis-åldern sa hon att när hon blir stor vill hon jobba som kock.... :)

    SvaraRadera