fredag 22 augusti 2014

Grekiska grönsaker

Vilket flott namn den här rätten har... Gott var det i vilket fall som helst även om vi bytte ut de svarta oliverna mot gröna med anjovisfyllning. Receptet är från Pirkka.


500 g potatis
1 gul lök
2 klyftor vitlök
4 msk olja (oljan från burken med feta-ost!)
1 kvist färsk rosmarin
400 g squash
300 g små fasta tomater
1 stor gul paprika
1 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
1 burk feta-ost i olja
12 oliver

Värm ugnen till 250 grader. Tvätta potatisen och skär den i klyftor. Skiva löken i ringar eller finhacka den som vi gjorde. Finhacka även vitlöken. Mät upp 4 msk olja i en ugnsform och vänd i potatis, lök och vitlök. Rör lite om så att potatisen får ordentligt med olja på sig. Tillsätt även kvisten med rosmarin. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Rör om ett par gånger.

Skiva squashen i ca 1 cm skivor som du sedan halverar eller gör till fjärdedelar. Dela tomaterna och skär paprikan i mindre bitar.

När potatisen varit 20 minuter i ugnen lägger du i squash, tomat och paprika. Krydda med salt och svartpeppar. Fortsätt grädda i ytterligare 20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Ta ut formen från ugnen och  strö över feta-osten och oliverna.

Vi åt det här tillsammans med en sallad och en saftigt grillad biff. Mycket gott!

2 kommentarer: