torsdag 21 augusti 2014

Frallor med Manitoba Cream

Äntligen hade jag möjlighet att köpa mjölet Manitoba Cream. I svenska mattidningar och veckotidningar har jag sett annonser om det och varit lite "avundsjuk" eftersom jag inte kan hitta det på hyllorna i våra affärer. Men se... på Åland... där fanns det och min lycka var total!!!


Väl hemma igen så googlade jag på recept med mjölet och kom in på bloggen lätta och goda recept där jag hittade det här receptet:

50 gram jäst
6 dl mjölk
125 gram rumsvarmt smör
16-17 dl manitoba cream
2 msk socker
1½ tsk salt
1 tsk bakpulver

Smula ner jästen i en degbunke, använd med fördel en köksmaskin som kan knåda degen länge för det behövs med detta mjöl. Värm mjölken till 37 grader, fingervarmt. Rör ner mjölken och lös jästen.

Tillsätt det rumsvarma smöret och lite av mjölet. Tillsätt även salt, socker och bakpulver. Arbeta degen i maskin eller för hand minst 10-15 minuter. Häll på mer mjöl efterhand men bara så mycket att degen släpper lite från kanterna. Täck bunken med bakduk och låt jäsa i 30-40 minuter.

Fint jäst deg....
Ta upp på mjölat bakbord, arbeta in mer mjöl så du får en smidigt men ändå inte för hård deg, utan den ska vara ganska lös. Dela degen i två bitar å fortsätt tills du har 20 små. Forma till frallor. Låt frallorna jäsa på plåt täckt med bakplåtspapper ca 30 min.

Utbakade - klara för jäsning

... och efter jäsningen såg de ut såhär - klara för ugnen!
Grädda i 200 grader ca 12-15 min, tills frallorna fått fin färg.


Låt svalna utan bakduk för en lite knaprigare yta.



Vad tyckte jag då om dessa frallor? Superbra!!!! Degen var lätt att jobba med. Bröden var luftiga i konsistensensen. Önskar verkligen jag kunde hitta detta mjöl i våra butiker... Å andra sidan ännu en bra ursäkt för att åka över till Åland... :) :) :)

2 kommentarer:

  1. Vad goda dom ser ut :) Du är alltid välkommen tillbaka till Åland.

    SvaraRadera
  2. Tack tack. :) Åland är magiskt - man vill bara tillbaka dit igen och igen och igen :D

    SvaraRadera