tisdag 12 augusti 2014

Päronkaka

Från tidningen Bakat och Gott kommer inspirationen till det här receptet. Genast när tidningen damp ner i brevlådan visste jag att det här receptet är ett "måste baka -recept". Bör dock avslöjas att det är dottern i huset som varit bagarmästare här. God kaka som varmt kan rekommenderas! Eftersom vi har gjort en del små ändringar i receptet återger jag här vår version. :)


3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl strösocker
75 g smör
1 burk konserverade päron, 400 g (spara spadet)
1/2 dl päronspad
1/2 dl vispgrädde
2 msk päronkonjak
2 ägg

1 dl hackad mandel
2 msk rörsocker

Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål. Smält smöret och låt det svalna.

Blanda päronspad, grädde och päronkonjak och rör ner i mjölblandningen tillsammans med smält smör. Tillsätt äggen och rör till en slät smet.

Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Skiva päronen på längden och fördela dem över smeten. Strö över mandel och rörsocker. Grädda i nedre del av ugnen, ca 35 minuter. Låt svalna.

Vi åt den som sådan till en kopp kaffe men man kan också servera den med vispad grädde eventuellt smaksatt med päronkonjak.

2 kommentarer: