torsdag 28 maj 2015

Frukttårta

För en tid sedan fick dottern i huset en beställning på att göra en frukttårta. Hon bestämde sig för att fyllningen skulle ha smak av citrusfrukter. Vet inte hur kakan smakade men fin ser den ut i alla fall!


 Till tårtbottnet behöver du:

4 ägg
4 dl socker
3 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
4 tsk bakpulver
2 dl hett vatten

Smörj och bröa formen. Vispa ägg och socker till en pösig smet. Vispa inte för länge med elsvisp, 3-4 minuter är tillräckligt. Längre vispning gör att äggvitetrådarna i äggen brister och kakan sjunker ihop under gräddningen.
Blanda vetemjölet, potatismjöl och bakpulvret. Vänd ner detta i smeten. Tillsätt vattnet. Häll smeten i formen.
Grädda i 175 grader i ca 50 minuter eller tills kakan har fin färg. Låt kakan kallna.

Till fyllningen behöver du:
2 brk färskost med smak av citron
250 g kvarg
2 dl vispad grädde
Vaniljsocker och socker efter egen smak
1 citron
1 lime

Vispa grädden. I en annan skål blandar du färskost med kvarg, vänd ner den vispade grädden i färskost-kvarg-blandningen. Tillsätt vaniljsocker och socker samt skalet från citronen och limen. Dessutom tillsätter du saften från hela limefrukten samt saften från halva citronen. Klart!

Vidare behöver du:
1 burk mandarin-klyftor, finhackade (spara hela klyftor till garneringen)
1 burk inlagda persikor, finhackade (spara några halvor till garneringen)
3 burkar Piltti Aurinkoinen

Vispad grädde
Rostade mandelspån

Börja med att dela tårtbottnet i 3 delar. Dränk den första delen med saften från burken med mandarinklyftor. 

Bred över Piltti Aurinkoinen, färskost-röran samt finhackade mandarinklyftor och persikor. 


På med nästa botten och samma procedur. Till sist det sista bottnet och det dränker du endast med mandarinsaft och så breder du på ett tunt lager av färskost-röran.


Vispa grädden och spritsa på önskat sätt runt tårtan. Rosta mandelspån om så önskas och lägg dem på kanten runt tårtan. Garnera med frukter enligt eget önskemål. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar