lördag 19 december 2015

Herrgårdslimpa

En variation av maltlimpa, en riktigt bra sådan dessutom. Bilden här ger nog inte rättvisa för det här brödet. Ett enkelt bröd som du rätt så fort "rör ihop".

Du behöver:
3 dl Tuoppi-malt
4 dl kokande vatten
75 g jäst
3 msk ättika
3 1/2 dl mjölk
2 tsk salt
1 1/2 dl sirap
1 dl kumminfrön
2 msk pomeransskal
ca 6 dl rågmjöl
ca 6 dl vetemjöl

Mät upp Tuoppi-malt i en skål, häll över kokande vatten. Låt stå en stund och tillsätt ättika och mjölk. När blandningen är fingervarm smular du i jästen. Sirap, salt och kryddor tillsättes också. Tillsätt mjöl turvis tills du har en fin, lite lös, deg. Låt jäsa en timme.

Dela degen i två delar som du lägger i varsin avlång form. Låt jäsa till dubbel storlek. Grädda i 175C ca 45 - 60 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar