lördag 19 december 2015

Morotslimpa med solrosfrön

Ett recept från tidningen Hembakat. Receptet ger 1 limpa. Ett lättbakat bröd, det enda som tog lite tid var att skala moroten och riva den. :) I tidningen hade man bakat med mjölk som degspad, jag använde vatten. :)
25 g jäst
3 1/2 dl vatten, 37C
1/2 dl rapsolja
1 1/2 tsk salt
1 msk solrosfrön
1 morot, fint riven
2 dl vetemjöl
7 - 9 dl rågsikt


Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölken.

Tillsätt olja, salt, solrosfrön, riven morot, vetemjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Själv knådar jag ca 15 minuter för hand, i maskin går det ju fortare...

Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en limpa och lägg den i en smörad brödform ca 2 liter. Skär ca 1 cm djupa, sneda snitt med en vass kniv i brödytan. Strö över lite vetemjöl och låt brödet jäsa under bakduk i 45 - 60 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt in limpan längst ned i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda brödet i 20 - 25 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar