lördag 19 december 2015

Lime-citron ostkaka


Några lime- och citronfrukter väntade på att användas.... Dottern i huset har länge pratat om keylime-paj och i flere repriser har jag handlat hem digestive-kex men när bakningsinspirationen kommer är kexen uppätna... Idag med mannen i huset på jobb och dottern i huset på shopping i Helsingfors är det ju perfekt för mamma i huset att baka. Efter en del googlande kom jag på det här receptet av Sikke Sumari, en favoritkock. Ett enkelt recept där kakan inte behöver gräddas, bara stå kallt i kylskåpet ett dygn. :)


200 g Digestive -kex
75 g smör

200 g naturell färskost
200 g Mascarpone -ost
2 citroner, skal och saft
2 lime, skal och saft
1 brk (397 g) kondenserad mjölk (sötad)

Smält smöret och krossa kexen. Blanda ihop och lägg i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck ut till ett botten.

Riv skalet från citron och lime, undvik att ta med den vita delen. Pressa ur saften. Blanda alla ingredienserna till fyllningen i en skål och vispa med elvisp till en slät massa. Häll massan över kexbottnet. Ställ i kylen ett dygn så att kakan stelnar till sig.

Så här såg kakan ut när jag lade den i kylskåpet.

...och så här fina bitar kunde man skära av den efter 5 timmar i kylskåpet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar