fredag 19 september 2014

Lätt äppelkaka

Projekt "Minst ett recept/tidning" fortsätter. Den här gången från tidningen Maku 4/2012.

Eftersom det är äppeltider och på våran gård står det ett äppelträd som har rätt så bra med frukt så är det recept med äppel som gäller just nu.

Lätt äppelkaka stod det i receptet att det här skulle vara och det var det minsann. Mest tid tog det att skala och tärna äpplena. :)


200 g smält smör
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
3-4 äpplen

Frosting:
60 g smör
120 g naturell smältost, typ Olympia, ej light
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Strössel att garnera med

Blanda smör och socker i en skål. Vispa för hand i äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem i degen. Rör om med en trägaffel till en jämn smet.

Tvätta äpplena och skär dem i små kuber och blanda ner i smeten.


Häll smeten i en form med löstagbarkant. Själv brukar jag klippa en bit bakplåtspapper i bottnet på formen, underlättar när man skall ha lös kakan. Grädda i 175C ca 45-50 minuter. Låt svalna en stund och tag därefter ut den ur formen.


För frostingen smälter du smöret och blandar i smältosten. Sila ner florsockret och smaksätt med vaniljsocker. Vispa till en slät smet. Bred frostingen över kakan och garnera med strössel om så önskas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar