lördag 25 februari 2017

Friterad blomkål med tahini-kräm


Ibland brukar jag överraska dottern i huset med någonting vegetariskt eftersom jag vet att hon gillar det. Själv älskar jag blomkål och när jag snubblade över det här receptet på internet så var det självklart att det skulle vi testa. Blomkål och tahini visade sig vara en mycket bra kombination. :)


Här följer en fri översättning av receptet, men observera att måtten är amerikanska och en cup motsvarar ca 2.4 dl.

För blomkålen:
2 tsk salt
1 blomkålshuvud
Rapsolja för fritering


För tahini-såsen:
1 stor klyfta vitlök
1 tsk salt
1/2 cup tahini (rör om väl före användning)
1/3 cup färskpressad citronsaft
1/4 cup vatten
1/4 cup finhackad persilja

Gör så här:
Börja med blomkålen. Lägg en kastrull med vatten på spisen och låt koka upp. Salta. Medan du väntar att vattnet kokar upp delar du blomkålen i mindre buketter. När vattnet kokar lägger du i blomkålen och låter den koka ca 5 minuter.

Ta upp blomkålen från vattnet och låt rinna av på en pappershandduk. Låt blomkålen kallna otäckt i minst 30 minuter. Blomkålen måste vara kall när man friterar den, annars går den sönder. Här är det utmärkt att göra tahini-såsen - så är den klar och redo att användas när blomkålen är friterad.

Hetta upp rapsoljan i en stekpanna. Fritera så länge att blomkålen får en fin färg.


Lägg den friterade blomkålen på ett hushållspapper att rinna av.


Tahinisåsen gör du på följande sätt:
I en liten skål lägger du grovhackad vitlök och salt. Lägg till tahinin, citronsaften och vatten. Vispa tills du får en jämn konsistens på det hela. Med en sked rör du ner den finhackade persiljan. Täck och låt stå i kylen medan du friterar blomkålen.


Servera den friterade blomkålen tillsammans med tahinisåsen. Supergott!!!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar