söndag 12 februari 2017

Samosa med köttfyllning


Alltid när vi har "Reko" här i vår lilla stad så shoppar jag "sambusas". Dom är super-duper-goda. Smaken varierar lite från gång till gång - ibland mera chili och en annan gång lite mindre. Så när jag på Zeinas blogg hittade det här receptet så var det lite av ett måste att prova. I vår lilla thai-market hittade jag den djupfrysta degen. Lite får jag nog ännu öva innan jag får de så där perfekt triangel-formade... Å vårrulledegen är lite krispigare än den versionen som vi brukar shoppa på "Reko". Men dom här var riktigt goda, man åt en och så så åt man en till och efter noga övervägande åt man ännu en tredje - helt utan "problem" alltså. Å att fritera i lite olja i en stekpanna gick ju hur bra som helst. :) Inspirationen från Zeinas blogg men så här gjorde vi:

15 st ark vårrulleplattor

Fyllning:
500 g nötfärs
2 gula lökar
1 liten bunte färsk persilja
1 röd chili
1 msk currypulver
1 msk paprikapulver
1 tsk sju kryddor
Salt & peppar

Pensling för att hålla ihop degen:
1 msk majsstärkelse (maizena)
2 msk vatten

Fritering:
Neutral olja

Hacka lök, koriander/persilja och chilin. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den mjuknar och får färg. Vänd i färsen, eventuellt chili och curryn, stek under omrörning tills färsen smular sig. Vänd i resterande kryddor och persilja/koriander, fräs lite till. Stäng av värmen och låt fyllningen kallna.


Tina upp vårrulleplattorna om du använder frysta.


Håll alltid vårrulleplattorna som du inte jobbar med väl övertäckta så de inte torkar ut. Blanda majsstärkelse och vatten i en liten skål, det ska du använda som “klister” för att pensla med, annars öppnas samosan upp under stekning.


Lägg en vårrulleplatta på en tallrik/skärbräda, vik ihop den i mitten. Vik sedan en triangel från hörnet och vik sedan igen. Nu har du en liten “fika” som du kan fylla. Lägg i fyllning, pensla yttersta delen med majsstärkelse och stäng ihop samosas. Lägg på ett bakplåtspapper.


Fritera dem gyllene ca 3 min på varje sida och låt rinna av på papper.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar