tisdag 14 februari 2017

Tomatris med kyckling

Jag har igen en gång hittat ett recept på Zeinas blogg... Å igen en gång är jag mycket nöjd med slutresultatet. :) Å för alla er som ännu inte tittat in på Zeinas blogg så här hittar ni den.

Så här beskriver Zeina rätten: “Dijaj bi timman el ahmar” är det irakiska namnet på denna ljuvliga rätt. Det betyder kyckling i rött ris. Kycklingen kokas upp i en god tomatsås som sedan ger smak till riset.

6 st kycklingklubbor
6 dl basmatiris
1 gul lök
5 msk tomatpuré
2 st torkade lime
2 st lagerblad
1,5 tsk sju kryddor
1 tsk gurkmeja
2 st kycklingbuljongtärningar
Salt & peppar
Ca 1 liter vatten
Olja till stekning

Garnering:
2 dl russin
2 dl skalade mandlar

Dela kycklingklubborna i mitten. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn kycklingen ca 5-6 minuter på varje sida. Ställ sedan åt sidan. Hacka löken, hetta upp olja och stek  i en rymlig gryta. Vänd i tomatpurén och fräs några sekunder. Häll ca 1 liter hett vatten i grytan, tillsätt lagerblad, sju kryddor, gurkmeja, buljong, salt och peppar. Koka upp såsen. Lägg kycklingbitarna i tomatsåsen. Gör 3-4 st hack i torkade limen med en kniv och släng ner dom i grytan.


Låt såsen koka upp och sänk sedan värmen. Låt puttra under lock i ca 45 min. Späd eventuellt ut med mer vatten om såsen känns torr efter ett tag. Smaka av såsen och krydda eventuellt mer. Under tiden såsen puttrar kan du förbereda riset.

Skölj riset ordentligt tills vattnet klarnar och du får bort det mesta av stärkelsen i riset. Blötlägg sedan med ljummet vatten i 30 min. Sila av riset ordentligt. När kycklingen är färdigkokt lyfter du upp dem från tomatsåsen och ställ åt sidan. Ta bort limen och lagerbladen från såsen. Lägg riset i en rymlig gryta och häll tomatsåsen över. Såsen ska precis täcka riset med några millimeter. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Täck grytan med ett lock och låt tillagas långsamt på medelvärme tills riset är färdigkokt, ca 20-25 min. Fluffa till riset med en gaffel när det är klart.


Stek mandlarna tills de får färg, vänd i russinen och stek lite till. Värm kycklingarna på nytt. Lägg riset på ett fat, lägg kycklingen över och toppa med mandel och russin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar