söndag 19 februari 2017

Lax med citrongräs och chili

Shoppade citrongräs i den lokala thai-affären - funderade länge på vad jag skulle använda den till... Fisk och citron fungerar ju bra ihop så jag googlade lite och fick inspiration från ett recept jag hittade. Det receptet använde sig av kyckling. Återger här hur jag gjorde - fick improvisera en hel del från det ursprungliga receptet... Vi konstaterade dock att det här var snabb vardagsmat. Det som tog tid var att finhacka citrongräs, chili och vitlök - men det kan man egentligen göra redan kvällen innan. :)


2 citrongrässtjälkar, finhackade
1 röd chili, urkärnad och finhackad
2 klyftor vitlök, skalade och finhackade
2 msk fisksås
600 g laxfilé
1 msk rapsolja
1 msk curry
1 dl grädde
Finhackad färsk koriander för garnering
Spagetti till servering

Finhacka citrongräs, chili och vitlök. Blanda det finhackade tillsammans med fisksåsen i en skål. Ta undan hälften av blandningen.


Skär fisken i mindre bitar - men ändå rätt så stora så steker man inte "sönder" dem. Blanda fiskbitarna med hälften av citrongräsmixen. Täck och ställ i kylen för att marinera i minst 20 minuter.


Koka spagettin enligt anvisningar på paketet.

Hetta upp oljan i en stor stekpanna på hög värme. Lägg ner den sparade citrongräsmixen, tillsätt sedan curry och stek i ca 1 minuter. Tillsätt sedan marinerad lax och stek till bitarna har fått fin färg på alla sidor och fisken är genomstekt. Häll grädden över fisken och låt koka ihop under ett par minuter.

Sila bort vattnet från spagettin och lägg upp den i en skål. Häll fisken över och garnera med finhackad koriander.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar