lördag 12 april 2014

Baguetter

Dags att baka med surdeg då igen. Ännu har jag nog en bit kvar tills jag är riktigt nöjd med resultatet. Smaken är god i vilket fall som helst. Här igen ett recept inspirerat av Martin Johansson.

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
200 g vetemjöl special
100 g rågmjöl
350 g ljummet vatten

Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten.

Redan efter ett par timmar började degen bubbla fint...

Dag 2 morgon
Surdegen från gårdagen
300 g vatten
700 g vetemjöl special
20 g salt

Blanda samman alla ingredienser utom saltet och kör 8 minuter i degblandare (5 minuter på låg hastighet och 3 minuter med lite mera fart). Tillsätt salt och kör ytterligare 2 minuter.

Smörj en rymlig bunke på neutral olja, lägg degen i bunken. Låt degen jäsa till dubbel storlek vilket kan ta 3-5 timmar. Under tiden viker du ihop degen två tre gånger där den ligger i bunken. Första gången efter en timme, därefter med 30 minuters mellanrum. Med blöta händer viker du degen från vänster in mot mitten, och från höger in mot mitten, uppifrån och nedifrån. Det är inte så noga hur det går till, bara man känner att degen spänns.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, strö på lite mjöl och dela den i sex bitar. Rulla till baguetter och låt jäsa ytterligare 1-2 timmar.

Lite platt ser det ut....

Grädda i 275 grader ca 15-20 minuter. Efter 10 minuter kan man vädra genom att öppna och stänga ugnsluckan. Upprepa vädringen några gånger.

Rätt så okej, men ännu inte riktigt perfekta...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar