onsdag 30 april 2014

Semlor med smak av solrosfrön

Checkade in mjölhyllan i butiken sist jag var och handlade. Ögonen föll på "kaurainen sämpyläjauho", eller havresemlemjöl som det är översatt till svenska, ett mjöl som säkert funnits med redan länge men som jag inte har provat på tidigare.  Det här receptet hittade jag på Sunnuntais hemsida.


4 dl vatten
1 1/2 tsk salt
1/2 dl honung
2 dl solrosfrö
1 påse torrjäst à 11 g
9 dl havresemlemjöl
100 g smör

Att pensla med:
Vatten

Att strö över:
Solrosfrön


Värm vattnet till 42C. Blanda torrjästen med mjölet. Lägg salt, honung och solrosfrön i det varma vattnet samt det mesta av mjölet. Knåda in det mjuka smöret och resten av mjölet. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa ca 40 minuter. Baka ut till semlor i önskad storlek och låt jäsa ytterligare i 30 minuter. Pensla med vatten och strö över solrosfrön. Grädda i 200C ca 15-20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar