torsdag 19 maj 2016

Majas favoritbröd

Nattjästa bröd - igen en gång. :)

25 g färsk jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk honung
1 1/2 dl grahamsmjöl
8 dl manitoba cream -mjöl (alt. vetemjöl special)


Lös upp jästen i fingervarmt vatten i en bunke, tillsätt sedan mjölken. Rör i salt, honung, grahamsmjöl och manitoba cream -mjöl. Degen ska vara ganska kletig, och behöver inte arbetas mer än att den rörs samman med slev. Täck bunken med plastfolie, och låt den stå framme i ca 30 min innan du stoppar in den i kylen. Låt den stå i kylen över natten, (eller medan du är på jobbet om du gör dem på morgonen och vill äta dem på kvällen) allt från 10-16 timmar.

När det är dags att baka ut dem - sätt ugnen på 225C. Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord, och dela den i 8 - 10 bitar. Du behöver alltså inte knåda den. Mycket bekvämt. Lägg upp delarna (som kan se ut lite hur som helst) på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 15-20 min.

Bakplåtspappret använder vi om och om igen... :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar