tisdag 17 maj 2016

Runt linfröbröd

Ett recept från tidningen Hembakat.

12 g färsk jäst
3 dl fingervarm mjölk
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1/2 dl linfrön
1 dl grovt rågmjöl
5-6 dl rågsikt

Garnering:
linfrön
sesamfrön

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den fingervarma mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, linfrön, rågmjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och forma den till en slät boll. Tryck ut bollen till en rund kaka i en springform, 23-24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Gör ett hål i mitten med t.ex. ett litet glas. Nagga degen med gaffel. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250C.

Pensla brödet med vatten och strö över frön.

Brödet på väg in i ugnen.
Sänk värmen till 225C och grädda brödet mitt i ugnen i 14 - 15 minuter. Lyft upp brödet ur formen i pappret och låt det svalna under en bakduk.

Fotot gör inte riktigt rättvisa åt brödet...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar