tisdag 17 maj 2016

Nattjästa dinkelfrallor

Ett recept från vin och mat.


Så kallade "knådfria" frallor bakade på dinkelmjöl. Perfekt frukostbröd för lata sommardagar - varken hushållsassistent eller surdeg behövs. Degen ska bara röras ihop i bunken, låt den sedan jäsa över natten och grädda frallorna på morgonen. Enkelt och väldigt, väldigt gott!
Tänk på att degen är relativt lös och kladdig när den rörts ihop, men allt är i sin ordning, morgonen därpå kommer den vara perfekt att baka frallor av. Degen innehåller endast 5 gram jäst, därav den långa jästiden. Ju längre jästid desto godare bröd!

5 g jäst
4 dl kallt vatten
500 g siktat dinkelmjöl
1 1/2 tsk salt
1 msk honung

På kvällen:
Lös upp jästen i vattnet i en bunke.

Tillsätt dinkelmjöl, salt och honung. Rör ihop. Degen skall INTE knådas. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek under natten (ca 8 - 10 timmar).

På morgonen:
Sätt ugnen på 275C.

Skrapa försiktigt ut degen på mjölat bakbord. Degen är ganska lös och det är viktigt att handskas försiktigt med den. Spänn den genom att med varsam hand vika ihop den till ett paket; ta tag i degens kanter och vik in mot mitten. Det är inte så noga hur degen viks, men det är viktigt att få lite höjd på den. Pudra över lite mjöl och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.

Dela degen i jämnstora bitar, ca 10 st, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Sätt in plåten i den varma ugnen. Sänk värmen till 225 grader. Grädda i 15-20 minuter tills frallorna fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar