lördag 14 februari 2015

Bernaissås

Bernaissås har jag alltid trott att är svårt att göra... Tacka vet jag Blå Band med sina färdiga såser på påse. Men, med en dotter i huset som studerar till kock har jag fått glömma allt vad enkla Blå Band -såser heter. Här vispas nuförtiden bernaissåsen från grunden - dock inte av mor i huset utan av dottern i huset. Kan med glädje säga att jag känner mig väldigt bortskämd och lyckligt lottad!

Här får ni receptet - så kan ni andra också glömma det där med Blå Band... ;)

I kastrullen ser såsen ut så här...
150 g smör
1 msk finhackad schalottenlök
4 st krossade vitpepparkorn
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
2 st äggulor
2 msk vatten (igen)
1-2 tsk torkad dragon
2 msk finhackad persilja

Smält smöret i en kastrull. Hacka schalottenlöken fint. Krossa vitpepparkornen i en mortel.
Häll vinäger, vatten, schalottenlök och vitpepparn i en såskastrull. Låt det koka upp. När vätskan nästan helt kokat bort tillsätt då ytterligare vatten. (Obs! Viktigt att vätskan nästan helt kokat bort innan du tillsätter vattnet, annars blir det för mycket vinägersmak kvar.)

Sätt kastrullen eller skålen i vattenbad. (Med vattenbad menas att man sätter kastrullen/skålen i en annan större kastrull med vatten som man värmer upp.) Tänk på att vattnet ska vara varmt men inte koka i vattenbadet.

Tillsätt äggulorna, en i taget och vispa. Såsen tjocknar nu.

När såsen tjocknat och fått en krämig konsistens, ta bort den från vattenbadet och värmen. Ställ skålen eller kastrullen på en kall våt disktrasa (detta är för att undvika eftervärme som kan förstöra såsen). Låt gärna stå och vila ca 2-5 minuter.

Tillsätt därefter det smälta smöret, lite i taget under kraftig vispning. Såsen ska binda smöret till en jämn tjock smet. Fortsätt vispa såsen i några minuter extra efter att sista smöret vispats i.

När du vispat ner allt smör och såsen har en tjock krämig konsistens, fortsätt vispa ytterligare några minuter.

Vispa ner dragon och persilja och servera.

(Det du absolut inte ska göra är att låta den stå i en kastrull på en platta med värme på. Då är det stor risk för att den separerar.)

OBS! Tänk på att såsen skär sig vid 70°C, den får alltså aldrig värmas varmare än så. Tänk även på att även om såsen inte är 70°C vid ytan kan den vara det i botten. Därför måste man vispa ordentligt.

... och med en saftigt stekt biff och råstekt potatis. Mmmmm - gott!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar