måndag 9 februari 2015

Rågsiktskakor

Brödet som skulle bli runt och vackert, blev inte runt och inte speciellt vackert heller... men gott var det och i slutändan så är det ju ändå det som räknas, eller?? :D


25 g färsk jäst
4 dl mjölk, 37C
1 1/2 tskk salt
2 msk ljus sirap
1 1/2 dl havregryn
25 g smör, rumsvarmt
6 -7 dl rågsikt

Lycka är att shoppa mjöl på favorit-ön! :)

Lös upp jästen i mjölken i en bunke.
Tillsätt salt, sirap och havregryn. Låt blandningen stå i några minuter.
Tillsätt smör och rågsikt, lite i taget. Knåda degen kraftigt så att smöret fördelas jämnt i degen så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. Eller kör degen i hushållsmaskin i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter. När degen jäst till dubbel storlek är den klar.
Dela degen i två delar. Rulla dem till bollar och tryck ut dem till rundlar, ca 20 cm i diameter på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett hål i mitten med ett snapsglas. Nagga ytan med en gaffel för att undvika luftbubblor plus att det ger ett snyggt mönster.
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar