lördag 14 februari 2015

Kyckling i ugn

Kyckling i alla former är en klar favorit för mor och dotter. Far i huset är väl inte alla gånger lika förtjust. Det här receptet har jag hittat i den här boken. Lite små ändringar gjorde jag så återger här vår version av det hela. Kycklingen behöver dock tid för att marineras så gör gärna marinaden på kvällen och låt stå över natten eller reservera minst ett par timmar för kycklingen att ligga i marinaden.

Du behöver:
4 kycklinglår naturell
1 lök
2 dl ris
1 l vatten
salt

För marinaden behöver du:
1 tsk riven färsk ingefära
1 tsk paprikapulver
1 tsk curry
1 tsk grönpeppar
1/2 dl tomatpuré
2 msk soijasås
saften från en apelsin
skalet från en 1/2 apelsin

Blanda alla ingredienser till marinaden till en tjock smet och bred över kycklinglåren. Jag satte alltsammans i dubbla fryspåsar och då såg det ut så här:

Följande dag (eller efter ett par timmar minst) lägger du kycklinglåren i en ugnsform.

Skala och finhacka löken. Koka upp vattnet med salt. Lägg i lök och ris. När det kokar upp på nytt häller du alltsammans över kycklingen i ugnsformen.

Grädda i 200C ca 20 minuter och sänk därefter värmen till 150C och låt kycklingen sakta puttra på i ytterligare 1 - 1 1/2 timme - så länge du själv önskar. Längre tid ger mera "överkokt" ris men vad gör det för då är ju kycklingen så mör att den nästintill smälter i munnen.

Apelsinen gav en pikant smak i den här rätten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar