söndag 23 mars 2014

Aprikosbröd

Detta bröd bakade jag för en tid sedan. Ett enkelt vila och vika bröd - precis som det enkla ljusa brödet jag bakade tidigare.




Du behöver:

100 g torkade aprikoser
10 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
1 msk olivolja
5 1/2 dl vetemjöl special
1/2 dl grahamsmjöl
1-1 1/2 tsk salt

Börja med att finhacka de torkade aprikoserna. Själv hackade jag dock aprikoserna rätt så grovt.... Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör kort tills allt blandats ordentligt och låt degen vila i 30 minuter.

Nu börjar vila och vika processen - enkel men tar tid i anspråk. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt varvet runt. Tre gånger skall detta moment göras med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje gången låter du den jäsa ungefär en timme.

Sedan är det dags att baka ut brödet. Jag brukar strö ut lite mjöl på ett bakplåtspapper och försiktigt viker jag ihop degen där, drar lite i den så att det blir ett avlångt bröd. Så får den jäsa i ytterligare en timme. Under tiden sätter man ugnen på 250C och en plåt in i ugnen.

Jäser fint....

När brödet jäst en timme tar du ut den varma plåten och drar försiktigt över bakplåstpappret med bröd på. Skjuts in i ugnen och efter 15 minuter kan du vädra lite. Fortsätt vädra var femte minut och låt brödet vara i ugnen ca 30-35 minuter. Man kan även ha en oöm plåt på nedersta falsen i ugnen och slänga in ett par isbitar på den. Då får brödet en härligt god skorpa.

Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar