söndag 23 mars 2014

Kött- och ölpaj

Var lite tvivelaktig till sellerin i den här pajen men när dottern i huset sa att hon visst äter selleri så tänkte jag då kör vi precis som receptet säger. Själv brukar jag nämligen i mån av möjlighet hoppa över recept med selleri... Hur som helst så tyckte jag att det här var riktigt gott och sellerin passade alldeles utmärkt här, den tog absolut inte över hand med sin smak så testa ni andra också, som kanske är lite tvivelaktiga till selleri. :)


500 g nötkött i bitar
2 lökar
2 selleristjälkar
2 morötter
200 g svampar (vi använde oss av svart trumpetsvamp men vilken svamp som helst går bra - även konserverade champinjoner. Man tager vad man haver liksom...)
2 dl mörkt öl
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
salt och peppar

Skiva moroten och sellerin tunt och finhacka löken. Fräs i en kastrull på låg värme i en klick smör. Stek köttet i smör i en stekpanna och lägg över även det i kastrullen då bitarna fått lite färg runtom. Fräs upp svampen och lägg även den i kastrullen. Häll på öl och vatten och lägg i buljongtärningen. Koka tills köttet är mört, cirka en timme. Om du använder konserverade hela svampar lägger du i dem i slutet av koktiden. Smaka av grytan med salt och peppar.

Ingen bra bild precis eftersom fyllning även täcker det krispiga locket...

Gör locket till pajen av följande:

1 1/2 dl vetemjöl
50 g smör
2-3 msk vatten

Smula smöret i mjölet och arbeta sen snabbt in kallt vatten i degen. Låt vila kallt medan grytan kokar klart. Kavla ut till en lock mellan två bitar plastfolie. Häll grytan i en lämplig ugnsform och lägg deglocket ovanpå. Tryck fast degen längs kanterna och skär ett hål o degen så att ånga kan pysa ut.
Om du vill kan du dekorera locket med överblivna degbitar. Pensla med mjölk och lägg in i ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter tills locket har fin färg.

Att pensla med mjölk glömde jag totalt bort så den är lite blek i färgen men gott var det. Till det här serverade vi potatismos och en sallad. Själv tyckte jag att det skulle ha räckt med bara sallad till men mannen i huset var utav den åsikten att mos eller råstekt potatis absolut är ett måste till pajen! ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar