lördag 22 mars 2014

Projekt "Surdeg"

Senaste veckoslut berättade jag att vi startat upp en surdag. Efter två dagar så såg surdegen ut så här:


Lite små bubblor, men i ärlighetens namn så var nog känslan mera "undrar om det här blir till någonting". Men skam den som ger sig - Martin skrev ju i sin bok att det är på dag fyra det skall bubbla ordentligt... Så vi väntade två dagar till och dag fyra fyllde vi på mera vatten och mjöl och följande morgon var lyckan total för då bubblade det riktigt ordentligt i vår burk. :) :) :)


Martin har flera förslag på hur man startar en surdeg men den som vi använde oss av var den här:

Dag 1, morgon:
100 g ljummet vatten
30 g rågmjöl (ekologiskt, närproducerat använde vi oss av)

Rör ihop vatten och mjöl i en glasburk som rymmer minst 1/2 liter. Lägg på ett lock (men skruva inte fast det så att det blir tätt) och ställ burken på ett varmt ställe, gärna 20-25 grader. Låt blandningen stå i tre dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.

Dag 4 morgon:
100 g ljummet vatten
90 g rågmjöl

Tillsätt vatten och mjöl och rör om. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare.

Dag 4 kväll:
100 g ljummet vatten
60 g rågmjöl

Nu bör jäsprocessen ha kommit igång och surdegen bör ha vuxit en hel del. Om jäsprocessen inte kommit igång, låt den stå ytterligare 10-12 timmar innan du fortsätter. Doften är dock inte enbart angenäm, och surdegen behöver forsätta utvecklas för att den ska bli stark. Häll ut allt utom ca 50 g, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.

Dag 5 morgon:
Om surdegen har en konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar. Nu är det bara att börja baka och sköta om surdegen så att den hålls i liv.

Om man inte använder sin surdeg inom en vecka så lönar det sig att spara endast ca 50 g av den och hälla ut resten. Och de 50 g som du sparar så matar du med 100 g vatten och 60 g rågmjöl så hålls din surdeg vid liv även fast du inte använder den varje vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar