fredag 28 mars 2014

Bröd bakat med vetesurdeg

Här är då ett bröd som jag bakat och använt mig av vetesurdegsgrunden, men också lite jäst. Att baka med surdeg är lite tidskrävande men resultatet ger ju nog ett gott bröd. Det här receptet gav 2 bröd.


Dag 1, kväll:
100 g vetesurdegsgrund
150 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten.

Dag 2, morgon:
surdegen från gårdagen
500 g vatten
10 g jäst
800 g vetemjöl special
20 g salt


Blanda alla ingredienser utom saltet och kör 8 minuter i degblandare (5 minuter på låg hastighet och 3 minuter med lite mera fart). Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter.

Häll över degen i en stor bunke eller låda som du smörjt med rapsolja. Degen skall jäsa till dubbel storlek, ungefär 2 timmar brukar det ta. Under den tiden viker man degen två gånger, första gången efter en timme och följande gång en halv timme senare. Med blöta händer viker du degen från höger in mot mitten, varvet runt.

Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan.


Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Försök att inte trycka ut luften ur degen. Lyft försiktigt över till bakplåtspapper.

Sätt in brödet i ugnen och lägg några isbitar på den nedre plåten. Sänk genast temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader. Vill du ha en krispig yta på brödet så vädra genom att öppna och stänga luckan var femte minuter då du sänkt ugnsvärmen till 200 grader.

Ta ut brödet efter totalt 30-35 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar