lördag 8 mars 2014

Enkla ljusa brödet

Bröd gillar vi ju att baka i det här huset... det är ju ingen hemlighet precis. Det här receptet hittade vi i Martin Johanssons bok Enklare Bröd. Mycket gott bröd som inte är svårt att göra men som behöver mycket tid - totalt 4 timmar uppskattar Martin i sin bok och av dessa fyra timmar så är endast ca 5 minuter "aktiv arbetstid". Receptet ger alltså ett bröd.



10 g färsk jäst
300 g kallt vatten
390 g vetemjöl special
6-9 g salt




Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt och låt degen vila 30 minuter.

Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt TRE gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär en timme.

Så här såg degen ut då jag bakade ut den till ett bröd...
Strö rikligt med vetemjöl och lite rågmjöl på en bakhandduk. Skrapa försiktigt degen ur bunken, dra ut den till en kvadrat och vik sedan in degens kanter mot mitten. Vänd sedan degen så skarven hamnar nedåt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa ungefär en timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedre hyllan.

Vänd över degen på en vit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt. Låt papperet med brödet glida in på den heta plåten via en skärbräda eller en bricka och lägg några isbitar på den nedre plåten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt att vädra ungefär var femte minut tills brödet stått inne 30-35 minuter. Du kan när som helst sänka temperaturen om du tycker brödet börjar få lite väl mycket färg. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar