söndag 2 mars 2014

Kaffekaka

Sara La Fountain heter en annan av våra favoriter. Här ett recept på en kaffekaka från hennes bok "a la Sara". Det här är ett favoritrecept som vi alla gillar och med andra ord så bakar vi den här alltid nu och då här. Här igen en fri översättning på receptet.


Deg:
200 g smör
3 dl socker
3 ägg
2 tsk vanilj-arom
2 1/2 dl gräddfil
5 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk matsoda
1/2 tsk salt

Smuldeg:
1 1/2 dl brunt socker
1 dl vetemjöl
2 tsk kanel
en knivsudd salt
3 msk smör

Garnering:
2 dl florsocker
3/4 - 1 dl lönnsirap


Börja med att smörja en form med löstagbar kant, 26-28 cm i diameter.

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i sänder och efter det vaniljarom och gräddfil. Blanda väl.

I en skild skål blandar du ihop vetemjöl, bakpulver, matsoda och salt. Tillsätt det i smör-socker-ägg-blandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet. Degen är klar och kan ställas på sidan och vänta en stund.

Som följande gör du smuldegen. Mät upp brunt socker, vetemjöl, kanel, salt och smör on nyp ihop till en smulig deg.

Häll hälften av den första degen i formen. Ovanpå det smular du hälften av smuldegen. På med resten av deg ett och så det sista av smuldegen.

Grädda kakan i 180 grader 50-60 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Medan kakan svalnar en stund rör du ihop glasyren. Blanda florsocker och lönnsirap och bred eller spritsa ut det över kakan.

Den här kakan håller upp till en vecka i kylen inslagen i foliepapper.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar