tisdag 4 mars 2014

Nattjästa bröd

Igår kväll fick jag för mig att jag skulle göra en nattjäst deg... Sagt och gjort. Googlade lite och hittade den här bloggen där detta recept fanns. Lät väldigt enkelt. Inget värmande av degspad, inget knådande bara att röra ihop alla ingredienser. Perfekt - så det fick det bli! Kopierar här in receptet.


ca 10 stycken (ganska så stora)

25 g jäst
4 dl vatten
1 dl mjölk
1 msk honung
1,5 tsk salt, gärna havssalt
570 g vetemjöl special (9,5 dl)
60 g grahamsmjöl (1 dl)

Kväll: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen är upplöst. Häll i salt och honung och sist mjölet. Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev. Degen ska vara lite kladdig. Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur i en halv timma och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med bakduk eller plastfolie.

Nästa morgon: Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Tryck ut degen till en rektangel ca 2 cm tjock och skär så stora bitar som du vill ha. Lägg över på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 225 grader i ca 15-20 minuter.


Och vem säger nej tack till en nygräddad fralla till morgonkaffet? För att inte tala om doften som låg kvar i köket en lång stund. Nu har jag letat fram flera liknande recept så det lär bli mera bröd i framtiden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar