tisdag 25 mars 2014

Lasagne

Ett nytt intressant recept på lasagne.... Reservera gott om tid eftersom köttfärssåsen skall vara i ugnen ett par timmar innan du bygger ihop din lasagne. Tidskrävande men väl värt "besväret" - eller besvär och besvär, såsen skötte ju sig själv i ugnen... ;)


2 morötter
2 stjälkar selleri
2 gula lökar
vitlök efter behag
olivolja
700 g nötmalet
200 g svamp (kantareller hade jag i frysen)
1 glas rött vin
1 brk (á 400 g) krossade tomater
salt
svartpeppar
örtkryddor
lagerblad

Riven emmenthalost
Lasagneplattor

Bechamel-sås:
1 liter mjölk
50 g smör
8 msk vetemjöl
salt
vitpeppar

Börja med att göra köttfärssåsen. Skala och skiva/finhacka grönsaker och lök, fräs dem några minuter i olivolja i en stor gryta (som tål ugnsvärme). Tillsätt köttfärs och bryn lätt, bryn även svampen lite. Tillsätt det röda vinet, tomaterna, salt, svartpeppar och örter. Låt alltsammans koka upp, rör om och sätt locket på och lägg grytan i 150 grader varm ugn ett par timmar.


För bechamel-såsen värmer du mjölken i en tjockbottnad kastrull och i en annan tjockbottnad kastrull smälter du smöret och rör ner vetemjölet. Häll över den varma mjölken, rör om hela tiden. Låt koka i 6-7 minuter på svag värmen och rör alltid nu och då. Smaksätt med salt och vitpeppar.

Smörja en ugnsform lämplig för lasagne och lägg lite bechamel-sås och köttfärssås i botten, på med lasagneskivor och nästa lager med båda såserna. Överst skall det vara lasagneplattor och på dem endast bechamel-sås och rikligt med riven ost. Grädda i 180C ca 45 minuter. Låt lasagnen stå ca 15 minuter och dra sig. Servera med en sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar