måndag 17 december 2018

Äppelsylt med kanel


1 kg äppel
1/2 dl vatten
3 dl socker
1 kanelstång
saften av en halv citron

Skala och skiva äpplena i en kastrull. Tillsätt socker och vatten samt en kanelstång och saften från en halv citron. Koka upp och sänk värmen på plattan. Låt äpplena koka i ca 30 minuter eller så länge dom behöver för att mosa till sig.


Plocka upp kanelstången. Själv brukar jag, sen ännu när sylten svalnat en stund, pressa den genom en finmaskig sil. På det viset får jag en slät och fin äppelsylt.


Knäckig äppelpaj


700 g äpplen
1/2 dl sirap
100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 dl kokos
1 dl havregryn

Sätt ugnen på 175C

Blanda ingredienserna till smuldegen i en bunke. Smörj en pajform med lite smör.


Skala och skiva äpplena. Täck botten med ett lager äppelskivor. Strö över lite sirap. Strö över smuldegen och baka äppelkakan i ca 35 minuter eller tills den fått fin färg. Låt svalna en stund innan servering.


tisdag 16 oktober 2018

Grillad tomat fylld med blåmögelost

Det här receptet är från K-Ruoka. :) Gott till grillat.


Du behöver:
3 tomater, inte körsbärs- eller bifftomater utan normalstora
100 g Aura-ost
svartpeppar
finklippt gräslök

Halvera tomaterna sidlänges. Gröp ur innanmätet men lämna "väggarna" kvar. Fyll de urgröpta tomaterna med smulad Aura-ost. Strö över lite svartpeppar och finklippt gräslök.


Lägg tomaterna i en folieform och ställ i grillen. Klara att ätas när Aura-osten smält.


Huli Huli kyckling



2 klyftor vitlök
2 msk riven färsk ingefära
2 dl ananasjuice
1/2 dl soijasås
100 g tomatpure
500 g kyckling, lårbitar utan ben
ett par stjälkar vårlök
Ananasringar

Sätt ugnen på 175C. Riv ingefäran och skala och pressa vitlöken. Mät upp ananasjuice, soija och tomatpure i en kastrull. Tillsätt vitlök och ingefära. Låt småkoka i ca 5 minuter. 

Lägg kyckling-bitarna i en ugnsform och häll såsen över dem. Grädda i 20 minuter. Höj ugnsvärmen till 225C och fortsätt grädda ännu i ca 5 minuter. 


Stek upp ananasen och finhacka vårlökarna. Ta ut kycklingen från ugnen, lägg på ananasringar och den finhackade vårlöken. Ris passar utmärkt att servera till detta - eller spagetti om man har glömt att köpa hem ris. :)


Orientaliskt tunnbröd

Ett recept av Zeina igen. Också det här brödet tillreds i stekpanna. Supergott att servera till en god röra.


2 1/2 dl ljummen mjölk
3 msk smält smör
6-7 dl vetemjöl special
1 tsk torrjäst
1 tsk salt
1 tsk socker

Blanda 5 dl mjöl, torrjäst, salt och socker i en bunke. Häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om med en träslev tills allting blir ordentligt blandat. Häll försiktigt i lite av det resterande mjölet, ha i så mycket det behövs tills degen blir smidig och lättarbetad. Den får inte blir för kompakt eller torr, hellre lite kladdig. Knåda degen en bra stund. Täck bunken med plast och låt vila i 45 minuter i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Dela degen i 6 delar och forma till bollar. Täck ordentligt med en bakhandduk och låt vila i 15 minuter. Förbered en tallrikmed 2 bakhanddukar på som du ska täcka brödet med, en stekpanna och en stekspade.

Hetta upp stekpannan på högsta värmen. Kavla ut en boll till ca 20-25 cm i diameter. De ska vara ca 2-3 mm tunna. Lägg degen i den varma stekpannan (utan olja) och stek brödet. Det ska bildas bubblor och brödet ska få en fin färg.


Här var det bubbla minsann, för att i nästa ögonblick sjunka ihop och bli ett platt fluffigt bröd. :)
Stek inte för länge, det räcker med ca 1 minut på varje sidan. Lägg brödet mellan handdukarna och täck ordentligt. Fortsätt steka alla bröd och stapla dem på varandra, se till att de alltid är övertäckta. Brödet är allra godast nygräddat, servera dem gärna varma. När de svalnat förvarar du dem i en påse. Funkar utmärkt att frysa in.

Ibland "vek sig" degen lite i stekpannan, men det gör ingenting. :) 

fredag 12 oktober 2018

Löksill


1 förpackning 5-minuterssill ca 420 g
1 rödlök
1 gul lök
10 cm purjolök
3 lagerblad
6 kryddpepparkorn
lagen från 5-minuterssill-förpackningen


Skär sillen i mindre bitar, spara lagen! Skala och skiva löken. Strimla purjolöken.
Varva sillen med löken i en glasburk. Lägg i lagerblad och kryddpepparkorn. Häll den sparade lagen över. Låt stå i kylskåpet och gotta till sig till nästa dag.


"Kauraiset sämpylät"

Den här mjölpåsen hittade jag i vår K-supermarket. Alltid lika kul att testa olika sorter av mjöl.


Och väldigt bekvämt med receptet på baksidan av mjölpåsen. :)


Här en fri översättning av receptet.

5 dl vatten
50 g färsk jäst
2 tsk salt
1 msk sirap
12 - 14 dl semlemjölblandning
2 msk olja

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt salt och sirap. Knåda in mjölet lite i taget och tillsätt olja mot slutet av knådningen. Ju lösare deg desto fluffigare bröd. Själv knådade jag degen i ca 10 minuter för hand eller tills jag tyckte att den såg bra ut. Låt degen jäsa till dubbel storlek.


När degen jäst klart bakar man ut semlor. Själv valde jag den här gången att göra lite mera avlånga semlor. Låt jäsa igen ca 30 minuter samtidigt som du värmer ugnen till 225C.


Grädda semlorna i ca 10-15 minuter eller tills de har fått fin färg.


Jalopenodipp med vitlöksost


100 g färskost med vitlökssmak
1/2 dl finhackad jalopeno
2 msk creme fraiche
Salt och peppar


Blanda ihop alla ingredienser. Låt stå i kylen en stund innan servering.


Vit kladdkaka med salta jordnötter och chokladganache


Mumsfilibabba säger jag bara!!!

100 g smör, smält
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/4 dl vetemjöl special

Topping
3/4 dl grädde
200 g smält vit choklad
200 g salta jordnötter

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Smöra och mjöla en 20 cm springform med smör och vetemjöl. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst. Smält smöret i en kastrull och bryt ner chokladen. Rör till en jämn slät smet.

Rör samman det smälta chokladsmöret med äggvispet.
Vänd försiktigt ner mjöl och vaniljsocker och häll ner smeten i den smorda formen och låt grädda i ugnen i ca 18-23 min. (Beroende på ugn) Kakan skall vara kladdig i mitten precis som en kladdkaka – Känn efter lite lätt med handen innan den tas ut.

Ta ut kakan och låt svalna.

Topping
Koka upp grädden. Dra bort kastrullen från plattan och bryt ner den vita chokladen. Rör tills all choklad smält och det blir en trögflytande smet.

Lägg på jordnötterna på den halvt avsvalnade kakan och häll över den vita ”Chokladganachen”. Låt stå i rumstemp fram till servering.


torsdag 27 september 2018

Rödbetsfräs

Igen ett fantastiskt recept från bloggen toves kök. 


2 msk olivolja
1 1/2 kg färska rödbetor
2 - 3 pressade vitlöksklyftor
3/4 dl tomatpuré
1 1/2 tsk malen spiskummin
3/4 tsk malen koriander
1 1/2 - 2 tsk chilipulver
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 1 tsk salt eller efter smak
lite hackad persilja till garnering

Skala rödbetorna och finriv dem. 


Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i rödbetorna och låt dem steka på medelhög till hög temperatur i ca 10 - 15 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns vid. Tillsätt vitlöken, tomatpurén, kryddorna och saltet. Låt allt steka under omrörning i ytterligare ca 5 minuter. Smaka av. Garnera med persilja.


Surdegsbröd

Senast vi var på Åland såg jag den här mjölpåsen på hyllan i affären.


Receptet hur man skulle göra stod skrivet på baksidan av påsen. Enklare än så kan det väl inte bli? :)


Brödet var riktigt gott och nästa gång vi åker över till Åland kommer jag nog igen att köpa hem en eller två påsar av detta mjöl. :)


Smörstekt salvia

I somras hade jag lite örter i en kruka på terrassen. Salvian var toppenfin. En dag provade jag på att smörsteka salviablad. Har läst om det på internet någon gång i världen. :) Så en kväll när vi grillade, smörstekte ja salvia som tillbehör. Mycket nöjd med resultatet, knapprigt stekta salviablad som tillbehör till grillat - en fullträff!

Googlade inget exakt recept men jag tog ordentligt med smör i panna. Tänkte lite som så att bättre för mycket än för lite.... Eftersom det här var ett test så tog jag endast fem blad, de rymdes alla i min lilla stekpanna. :D


Du behöver:
En rejäl klick smör
Färska salvia-blad

Värm upp en stekpanna och lägg i en rejäl klick med smör. När smöret smält och slutat "fräsa" lägg försiktigt ner salvia-bladet.


Själv vände jag på bladen, är dock inte riktigt säker på att det är någonting man måste göra. Efter ett par tre minuter av stekning blev bladen spröda, och då tog jag bort dom från smöret och lagde dom på ett tefat, klara att ätas. Salvia-bladen behöll sin gröna färg och var som sagt supergoda att äta som tillbehör till kött.


Muhammara

En väldigt god röra att dippa grönsaker i. Inspiration från Zeina och så här gjorde jag:


Du behöver:
3 dl valnötter
1 dl stark eller mild paprikapuré
3/4 dl ströbröd
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
2 - 3 msk granatäppelsirap
1 färsk chili
1/2 tsk spiskummin
Salt och peppar
2-3 msk vatten
Olivolja
Rapsolja

Värm ugnen till 200C. Lägg valnötterna på en plåt och rosta mitt i ugnen i ca 10 minuter. Bränn dem inte för då blir de bittra i smaken. Lägg i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser förutom oljan. Salta försiktigt, smaka dig fram och krydda efter smak. Mixa några varv tills det blir blandat och malt.

Häll sedan i olja medan mixern är igång, blanda mellan oliv- och rapsolja. Har man bara olivolja i kan den lätt ta över smaken. Du bestämmer vilken konsistens och hur mycket olja du vill ha i dippen. Ca 1/2 dl brukar vara ganska lagom. Muhammaran kan kännas lite lös i början men ströbrödet kommer att svälla upp och då tjocknar röran. Lägg upp på en tallrik och ringla granatäppelsirap eller olivolja på.


Semlor á la Sikke Sumari

Sikke Sumari är en av mina favoriter. Hon har många recept jag gillar och här en ny favorit. En bröddeg som kan stå i kylen flera dagar, du gräddar bara så många semlor du vill per dag.


Du behöver:
7 1/2 dl vatten
25 g färskjäst
1 msk salt
1 1/2 dl rågmjöl
2 dl spelt, emmer- eller grahamsmjöl
+ ca 10 dl vetemjöl (Obs! inte för mycket mjöl i degen!)
eventuellt frön att garnera med

Blanda vatten, jäst och salt. Tillsätt först rågmjölet och sedan grahamsmjölet. Efter det rör du in vetemjölet, så mycket att du får en tjock grötliknande deg. Knåda inte degen. Räcker med att man rör ihop den med en stor sked.


Ställ degen i kylskåpet över natten. På morgonen bakar du ut semlor av den kylskåpskalla degen. Använd en sked och lägg små "högar" på en bakplåtspappersbeklädd ugnsplåt.

Rena fingrar! Degen var väldigt lätt att lägga ut på plåt med en plastslev. :)
Dutta eventuellt över lite mjöl eller strö på frön av något slag. Grädda i 220C ugn ca 35 minuter eller tills semlorna fått en fin färg.

Här hittar ni receptet på finska.

Den här delen av degen sparade jag tills följande dag

måndag 24 september 2018

Paprikadipp


5 grillade paprikor
2 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk rökt paprikapulver
1 liten knippe finhackad färsk basilika
1-2 msk citronsaft
Salt och peppar

Grilla paprikorna och skala dem. Går även att använda grillade paprikor på burk. Finhacka paprikan. Blanda ihop alla ingredienserna. Ställ i kylskåpet en stund före servering.


Tonfisksås á la Koskenlaskija

Koskenlaskija-osten har ofta fina recept på sin förpackning. Den här tonfisksåsen var enkel att göra och riktigt krämig och god. Passade utmärkt att servera med bandspagetti.


Du behöver:
5 dl pasta
1 msk smör
1 lök, finahackad
1 msk tomatpuré
1 tomat, tärnad
1 brk tonfisk
ca 1 dl vatten eller kokvatten från pastan
1/2 msk citronsaft
1/2 pkt Koskenlaskija-ost med smak av grönpeppar
2 msk finhackad färsk dill

Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.


Låt tonfisken rinna av. Smält smöret i en stekpanna. Fräs löken och tomatpurén så att löken blir lite mjuk. Tillsätt den tärnade tomaten och den avrunna tonfisken. Låt steka några minuter. Tillsätt vatten, citronsaft och Koskenlaskija-osten. Värm tills osten smälter. Tillsätt eventuellt mera vatten. Smaksätt med dill.