söndag 10 juli 2016

Sommarsallad

Salladen innan dressingen hälldes över.
    Till den här fräscha salladen behöver du:

    3 apelsiner
    1 ask körsbärstomater
    1 stor rödlök
    150 g manchego-ost skuren i tärningar
    1 handfull gröna oliver utan stenar
    2 avokado
    Sallad, gärna olika sorter

    Dressing:
    2 msk olivolja
    1 msk äppelcidervinäger
    saften från 1 apelsin
    1 klyfta vitlök, finahackad
    1 handfull färsk mynta, finhackad eller 1 tsk torkad
    1 krm salt och socker

    Dela en av apelsinerna och pressa saften i en skål. Skär bort skalet av de två övriga apelsinerna och "filea" klyftorna så du får fina klyftor utan skinn.

    Fortsätt med dressingen och blanda i de övriga ingredienserna i apelsinsaften. Låt stå och dra medan du gör salladen.

    Skala och skiva rödlöken i ringar. Låt oliverna rinna av och dela körsbärstomaterna. Skala och skiva avokadon. På avokadon kan man även pressa lite apelsinsaft så mörknar de inte.

    Börja med att lägga salladsbladen i en vid skål och lägg på de övriga ingredienserna. Dressingen häller du på strax innan serveringen.



    fredag 24 juni 2016

    Smakbyn - favoritrestaurang på Åland

    En favoritrestaurang som vi, så ofta vi bara kan, återvänder till är Smakbyn på Åland. :) Här har vi alltid fått god mat och vänlig betjäning - sommar som vinter. Senast vi var där valde vi en tre rätters meny till specialpriset 25 euro/person. Rena fyndet alltså för så god mat.
    Smakbyn - en regnig kväll.
    Från salen kan du kolla på flitiga kockar i köket.
    I väntan på maten kan man äta gott bröd.

    Charmig servett - me like. :)
    Förrätt - smarrig silltårta.

    Varmrätten bestod av lammnacke, korv, supergod nypotatis och fräsch sallad. Jättegott!


    Efterrätten var vaniljglass, hallon, maräng och kolasås. Mmmmm.... säger jag bara.
    Vi valde också dryckesmenyn för 20 euro/person vilket gav oss olika dryck till varje rätt. Vilken lyx alltså!
    T.o.m räkningen hade ett trevligt budskap.
    Smakbyn hittar ni vid Kastelholms slott i Sund. Väl värt ett besök - tror inte ni ångrar er!

    tisdag 21 juni 2016

    Stickstuga'n - ett underbart café på Åland

    Senast vi var på Åland så besökte vi ett café som jag länge har haft i tankarna att besöka - nämligen Stickstuga'n ca 10 km söderut från Mariehamn, Norråkersvägen 20 närmare bestämt. Besöker ni Åland så missa inte att besöka detta café! Här är hur mysigt som helst och det finns även en gådsbutik som man kan besöka. Den dagen vi besökte caféet så regnade det tyvärr, annars kan man sitta ute i trädgården och avnjuta sin kopp med kaffe.

    Direkt vid parkeringen så ser du gårdsbutiken

    Och en skylt som visar vägen till caféet.


    Från parkeringen gick man ca 50 meter längs med den här gången


    I slutet av gången dyker caféet upp


    Och när du stiger in genom den gula dörren möts du av alldeles underbara bakverk





    Här några bilder inifrån caféet









    Och så några bilder från den alldeles ljuvliga trädgården






    Nästa gång vi besöker Åland igen så hoppas jag på sol och ett nytt besök på detta ljuvliga café.





    måndag 13 juni 2016

    Cannelloni med tonfisk

    Vad göra när huvudet är tomt på idéer och i kylskåpet hittar du bara belysning?? Jo, du blir kreativ - såsom dottern i huset brukar säga till mig: "Försök vara lite kreativ ibland". Och nu har jag då varit kreativ. :) Hela dagen har det surrat i huvudet "vad göra av en burk tonfisk? vad göra av en burk tonfisk?". Efter jobbet googlade jag lite och kom fram till att cannelloni med tonfisk låter bra. Sagt och gjort - en djupdykning bland konservburkar och jag kunde konstatera att vi hade inga krossade tomater hemma, ja - egentligen hittade jag bara tonfisk och cannelloni-rör av ingredienserna i receptet jag googlat fram. Det var då kreativiteten sattes på prov. Å så här gjorde jag:


    2 burkar tonfisk i olja
    1 lök
    1 färsk bifftomat
    ca 4 msk vetemjöl
    5 dl vatten
    1 tärning grönsaksbuljong
    en skvätt sojasås
    1/2 tsk torkad örtkrydda
    200 g färskost med smak av soltorkad tomat

    Cannelloni-rör
    Riven ost

    Börja med att finhacka löken. Stek sedan lök och tonfisk i en stekpanna, tärna ner bifftomaten (skala den gärna först). Låt steka någon minut. Strö över vetemjölet och rör om. Efter ett par tre minuter häller du över vattnet, lägger i buljongtärningen, sojasåsen, örtkryddan och färskosten. Låt puttra ca 5 minuter så att allt kokar ihop till en tjock sås.


    Smörj en ugnsform och häll den tjocka såsen i formen. Plocka i cannelloni-rör i såsen, dom fylls riktigt bra på det här sättet. :) Strö över riven ost och gratinera i 200C 25 - 30 minuter.

    Dagjästa frallor

    Nattjästa bröd brukar jag ju om och om igen säga att jag gillar att baka. Lite besvär och goda bröd. Idag fick jag för mig att "dagjäsa" dvs innan min arbetsdag började gjorde jag en deg som fick stå i mikrougnen och jäsa. När arbetsdagen var slut bakade jag ut mina bröd och gräddade. Fungerade precis lika bra så här. :) Här är receptet jag bakade efter.


    25 g jäst
    4 dl vatten
    1 dl mjölk
    1 msk honung
    1,5 tsk salt
    570 gram vetemjöl special
    60 gram grahamsmjöl

    På morgonen: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen är upplöst.
    Häll i salt och honung och sist mjölet.
    Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev. (Ej maskin.) Degen ska vara lite kladdig.
    Pudra över lite mjöl och låt stå framme i rumstemperatur och jäsa.

    På eftermiddagen: Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Tryck ut degen till en rektangel ca 2 cm tjock och dela den i cirka tio bitar.

    Lägg över på bakpappersklädd plåt. Grädda i 225 º i ca 15-20 minuter.

    söndag 12 juni 2016

    Smörgåstårta med kallrökt lax och tonfisk

    Testade på att baka eget botten till smörgåstårta. Googlade på internet och hittade det här receptet där jag också kunde läsa följande: smörgåstårtbottnen ska vara mjuk och stå ihop sig med fyllningen, utan att bli blöt. Det här är ett enkelt grundrecept som kan varieras med grövre mjöl om man vill.

    25 g jäst
    3 dl mjölk
    1 msk rapsolja
    1/2 tsk salt
    ca 7 dl vetemjöl special

    Ljumma mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken, lös jästen. Tillsätt olja, salt och arbeta sedan ner vetemjölet lite i taget. Knåda degen smidig, 10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30-40 minuter.

    Smörj en springform och tryck ut degen i den. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter. Grädda brödet i 200 graders ugnsvärme i cirka 25-30 minuter mitt i ugnen. Om det behövs kan man ta brödet ur formen och eftergrädda utan form för att bottnen ska bli färdiggräddad. Låt svalna på galler.

    Brödet glömde jag tyvärr bort att fotografera men kände mig riktigt nöjd med det. Följande dag gjorde jag själva smörgåskakan. Hade en bit kallrökt lax i frysen och ett par burkar tonfisk i olja i skåpet. Det fick bli basen för min smörgåstårta.

    Fyllning 1:
    2 burkar tonfisk i olja
    1 dl créme fraiché
    1/2 - 1 dl majonnäs
    finhackad rödlök i önskad mängd, använde färsk rödlök så jag hackade även med den gröna blasten
    1 - 2 tsk citronsaft
    salt och peppar

    Fyllning 2:
    ca 200 g kallrökt lax, finhackad
    1 dl créme fraiché
    1/2 - 1 dl majonnäs
    finhackad dill
    1 - 2 tsk citronsaft

    Fyllning 3:
    Eftersom jag använde bara drygt hälften av fyllning 1 på första bottnet i den här tårtan så mosade jag två kokta ägg och drygade på så sätt ut fyllningen så att det räckte till fyllning tre. :)

    Att dränka tårtan med:
    3 - 4 dl vatten
    1 tärning grönsaksbuljong

    Garnering:
    2 brk Creme Bonjour färskost med smak av gräslök
    3/4 dl créme fraiché

    Blanda ihop fyllning 1 i en skål och fyllning 2 i en annan skål. Vatten och buljongtärning sätts i en kastrull och värms upp på spisen så att buljongtärningen smälter.


    Skär bort kanterna på brödet. Dela brödet i 4 delar vågrätt. Börja med att dränka den understa delen ordentligt - så att du känner att det verkligen har sugit in buljong i brödet. Bred på drygt hälften av fyllning 1. Lägg på nästa brödskiva och dränk även den ordentligt, ända ut i kanten - glöm inte det!. Bred på fyllning 2. Lägg på följande brödskiva och dränk den med buljongen. Skala och mosa äggen och rör in i det du har kvar av fyllning 1. Bred ägg-tonfiskfyllningen på botten nummer tre. Täck med den sista brödskivan och dränk även den. Bred plastfolie över din tårta och lägg den i kylskåpet till följande dag.

    Följande dag rör du ihop gräslöksosten med créme fraichén. Tag tårtan ur kylen och dra bort plastfolien. :) Bred ostblandningen runt och på tårtan. Blev det ostfyllning kvar kan du spritsa en fin kant runt din tårta. Garnera så som du vill. Själv använde jag några bitar av laxen, salladsblad, gurka, tomat och finhackad blast av rödlök. Hade kokat ägg också som jag tänkte garnera med... men första gången i mitt liv lyckades jag koka perfekta löskokta ägg. Bra så, men dom kunde jag inte använda till garneringen. :)


    Havrescones


    Igår kväll överraskade jag dottern i huset med nybakta scones när hon kom hem från sitt sommarjobb. Egentligen så bakade dottern i huset scones för en tid sedan och då kom hon att säga att det skulle vara kul om jag också någon gång överraskade henne... Så sagt och gjort. Igår var den dagen! Så här gjorde jag

    100 g smör
    7 1/2 dl vetemjöl
    2 1/2 dl havregryn
    4 tsk bakpulver
    1 tsk salt
    3 dl mjölk

    Sätt ugnen på 250C. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt smöret i små tärningar. Arbeta ihop till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta till en deg. Dela degen i fyra delar. Platta ut delarna på en ugnsplåt. Nagga med gaffel och skär ett kors över varje del med en kniv.


    Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills dina scones har fått fin färg.




    Krabbelurer

    Lyxade till frukosten denna söndag-morgon och stekte krabbelurer. Lämnade bort blåbären som vanligtvis finns i krabbelurer men vände dem i en blandning av socker och kanel istället. Detta gjorde att det blev någonting mellan pannkakor och fattiga riddare. Helt okej tyckte jag, dottern i huset skulle ha föredragit krabbelurer med blåbär.


    4 1/2 dl vetemjöl
    1 1/2 dl socker
    2 tsk bakpulver
    1 msk vaniljsocker
    2 ägg
    1 1/2 dl mjöl

    Socker och kanel

    Blanda de torra ingredienserna i en skål, tillsätt äggen och till sist mjölken. Rör till en jämn tjock smet.

    Lägg en stor klick smör i stekpannan och stek 3 krabbelurer per gång. Dom flyter lite ut under gräddningen.

    Vänd dem genast i socker-kanel-blandningen, kallnar de så fastnar inte sockret. Avnjutes som sådana eller med en klick sylt och vispgrädde. :) Själv åt jag dem med rabarbercurden som jag gjorde tidigare i veckan. Riktigt gott det med.

    torsdag 9 juni 2016

    Rabarbercurd


    Lemoncurd har väl alla hört talas om men rabarbercurd var för mig någonting nytt. Ett recept jag bongade i tidningen "Glorian ruoka ja viini".

    På arbetsbänken hade jag några stjälkar rabarber som måste åtgärdas. Satte dem på vågen som visade att det var precis vad jag behövde till det här receptet. Så bara att sätta igång då!


    Du behöver:
    200 g rabarber
    1/2 dl vatten
    3 äggulor
    1 1/4 dl syltsocker
    1 msk majsstärkelse
    75 g smör

    Skölj och skala rabarbern samt skär den i mindre bitar. Lägg i en kastrull och tillsätt vatten. Låt småkoka i ca 5 min eller tills rabarbern är mjuk. Mosa men en stavmixer till en slät massa (eller kör i en mixer, så gjorde jag). Låt svalna till rumstemperatur.

    Vispa i äggulor, syltsocker och majsstärkelse. Lätt kastrullen tillbaka på spisen och värm upp på medelvarm temperatur. Rör hela tiden och just när massan kokar upp stänger du av plattan och fortsätter röra i ca 2 minuter.

    Skär smöret i tärningar och vispa ner dem i curden. Låt curden stå i kylskåp och bli kall.