söndag 8 september 2013

Äppelkaka med maräng

Den här äppelkakan var riktigt god, receptet är från tidningen Maku med lite små ändringar här och där. Återger vår version av receptet. Lite onödigt länge hade jag den dock i ugnen... men smaken var det som sagt inget fel på. Ett recept jag med glädje bakar igen någon gång. :)

Deg:
100 g smör
1 ägg
2 äggulor (spara vitorna till marängen)
1 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljarom
1 tsk bakpulver

Fyllning:
400 g äpplen
1 msk citronsaft
2 tsk skal av riven ekologisk citron


Maräng:
2 äggvitor
3/4 dl socker
2 tsk vaniljarom
1/2 dl mandelspån

Smält smöret. Vispa ägg, äggulor och socker poröst. Blanda samman de torra ingredienserna och tillsätt det i socker-ägg-blandningen. Tillsätt även vaniljaromen.

Bred ut smeten i en smörad pajform, diameter ca 28 cm.

Skiva äpplena, smaksätt med citronsaft och -skal. Receptet i Maku-tidningen hade även i vaniljsockret 2 tsk i det här skedet av recepet - men det glömde jag bort så jag satte det i marängen i stället. Fungerade lika bra... ;)

Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.

Under tiden gör du marängen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills marängen är slät och skinande vit. Rör försiktigt ner vaniljaromen. Ta ut pajen från ugnen och bred över marängen och garnera med mandelspån. Fortsätt grädda i ca 12-15 minuter. Servera med vaniljsås eller -glass.

Hmmm - onödigt länge i ugnen... ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar