söndag 25 augusti 2019

Kisir - turkisk bulgursallad



Det här receptet hittar man på Zeinas blogg. Jättegott! Jag halverade receptet så återger här hur jag gjorde.

3 dl finkornig bulgur
3 - 3 1/2 dl kokhett vatten
2 sivri
1/4 gurka
1/2 finhackad stor rödlök
2 strimlade salladslökar
Rapsolja att steka i
1 msk tomatpuré
1 msk mild paprikapuré
1 msk torkad mynta
1 dl hackad bladpersilja
Saften från 1 citron

Smaksättning:
3/4 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
knappt 1/2 tsk cayennepeppar
1 msk torkad mynta
1 tsk malen spiskummin
1 1/2 msk granatäppelsirap
1 1/2 msk rapsolja
1 1/2 msk olivolja

Lägg bulgurgrynen i en stor skål och häll över det heta vattnet så att det täcker grynen med ett par millimeter. Täck skålen med en tallrik och låt stå i ca 15 minuter.

Finhacka sivri och gurka.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs rödlöken i några minuter. Rör ner tomat- och paprikapuré och stek på medelvärme i 1 - 2 minuter. Tillsätt salladslöken.

Fluffa till bulguren med fingrarna eller en gaffel, så att den blir helt klumpfri. Rör ner lökblandningen i skålen och låt svalna en stund i kylen.

Rör ner mynta, sivri, gurka, persilja och citronsaft. Tillsätt alla smaksättningsingredienser och blanda ordentligt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citronsaft eller salt.

Täck väl och låt stå i kylen tills det är dags för servering.

Pastel de Papa



Här hittade jag det här receptet. Supergott! Osten glömde jag att strö över men det blev gott ändå. Lite mera borde min köttfärs ha kokat ihop, men hade knappt om tid, hungriga matgäster satt redan vid matbordet. :D

Köttfärsen:
500 g köttfärs
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 selleristjälk
1/2 röd chili
2 dl kycklingbuljong
1/2 - 1 tsk salt
svartpeppar efter egen smak
1 tsk mild paprikapulver
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk spiskummin
1 km chilipulver
2 msk olivolja att steka i

Potatismos:
10 potatisar, mjölig sort, lagom stora
2 tsk salt
ca 1 krm vitpeppar
ca 1 km malen muskotnöt
50 g smör
ca 2 - 3 dl mjölk

4 ägg
1 dl oliver, svarta eller gröna
ca 1/2 dl riven ost

Koka äggen i en kastrull med kallt vatten i 5 minuter. Häll av vattnet och låt dem ligga i kallt vatten. Skala och skiva dem.

Under tiden äggen kokar, skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka dem mjuka i vatten som du saltat med 2 tsk salt.

Lägg ugnen på 200C grill-läge.

Skala gul lök, vitlök och morot. Hacka löken, finhacka moroten och chilin samt stjälksellerin. Fräs detta med olja i en stekpanna. Tillsätt vitlöken, köttfärsen, kryddorna och buljongen. Blanda allt väl.
Låt puttra tills vätskan försvunnit. 
När potatisen är mjuk, häll av vattnet. Klicka i smöret samt mjölk, lite i taget medan du vispar samman allt till en slät mos med en elvisp. Smaksätt med vitpeppar och muskotnöt och vispa igen så kryddorna blandas med moset. Tillsätt eventuellt mera mjölk, moset skall ha en "lös" konsistens men inte för lös. Var försiktigt med muskotnöten då den kan ta över smaken helt!
Kolla köttfärsen. När allt är klart dvs äggen, moset, köttfärsen och oliverna samt osten kan du börja "bygga" din Pastel.
Smöra en ugnsform och börja med att lägga ca 1 cm tjockt lager potatismos i botten först. Alternativt börja med köttfärsen. Börjar du med moset lägger du köttfärsen som följande lager. På köttfärsen kommer det skivade ägg och några oliver. Å till sist potatismos. Dra med en gaffel över moset så blir det extra fint. Strö över den rivna osten. Ställ in i ugnen och grädda tills ytan är gyllenbrun. Klar att avnjutas!

Samoun - irakiskt bröd



Det här är ett bröd som jag länge velat prova på men av någon orsak har det alltid blivit ogjort. Men nog har jag då bakat det och kan nog säga att det lär bli flera gånger att baka det här brödet. Följde zeinas recept den här gången - ni får gå in på hennes blogg och se hur hon gjort men så här gjorde jag:



Fördeg:
2 1/2 tsk torrjäst
2 dl ljummet vatten

Deg:
5 dl ljummet vatten
1/2 dl rapsolja
18-20 dl vetemjöl special
2 tsk salt
1 msk strösocker

Pensling:
1 uppvispat ägg

Blanda jäst och 2 dl vatten i en bunke och rör om tills jästen har lösts upp. Låt stå i 5 minuter.

Tillsätt resten av degingredienserna, men häll inte i allt mjöl på en gång, utan arbeta in mjölet långsamt tills degen känns smidig. Bearbeta degen i ca 10 minuter.

Smörj bunkens sidor med lite rapsolja, täck den med plastfolie och låt degen vila i rumstemperatur i 1 - 1 1/2 timme.

Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord, dela den i 15-17 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och täck dem med en bakduk. Låt vila i ca 30 minuter.

Forma bollarna till ovaler med spetsiga ändar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck plåten med en bakduk och låt bröden jäsa i 30 minuter.



Sätt ugnen på 225C. Pensla ovalerna med ägg och grädda dem på nedersta falsen i ugnen i ca 12 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Salami-pasta



200 g salami, tärnad
2 vårlökar, strimlade
1 klyfta vitlök
1 dl vitt vin
1/2 dl vispgrädde
2 msk cashewnötter
8 st soltorkade tomater, skurna i mindre bitar
1 - 2 dl riven Västerbotten-ost
Pasta

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.

Strimla vårlöken, finhacka vårlöken. Fräs i en skvätt olivolja i ca en minut. Häll på det vita vinet, lägg i nötterna, salamin och de soltorkade tomaterna samt vispgrädden. Låt puttra en stund så att det lite kokar ihop.



När pastan är färdigkokt blandar man sås och pasta. Till sist rör man ner den rivna Västerbotten-osten så att man får en krämig konsistens.