söndag 25 augusti 2019

Samoun - irakiskt bröd



Det här är ett bröd som jag länge velat prova på men av någon orsak har det alltid blivit ogjort. Men nog har jag då bakat det och kan nog säga att det lär bli flera gånger att baka det här brödet. Följde zeinas recept den här gången - ni får gå in på hennes blogg och se hur hon gjort men så här gjorde jag:



Fördeg:
2 1/2 tsk torrjäst
2 dl ljummet vatten

Deg:
5 dl ljummet vatten
1/2 dl rapsolja
18-20 dl vetemjöl special
2 tsk salt
1 msk strösocker

Pensling:
1 uppvispat ägg

Blanda jäst och 2 dl vatten i en bunke och rör om tills jästen har lösts upp. Låt stå i 5 minuter.

Tillsätt resten av degingredienserna, men häll inte i allt mjöl på en gång, utan arbeta in mjölet långsamt tills degen känns smidig. Bearbeta degen i ca 10 minuter.

Smörj bunkens sidor med lite rapsolja, täck den med plastfolie och låt degen vila i rumstemperatur i 1 - 1 1/2 timme.

Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord, dela den i 15-17 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och täck dem med en bakduk. Låt vila i ca 30 minuter.

Forma bollarna till ovaler med spetsiga ändar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck plåten med en bakduk och låt bröden jäsa i 30 minuter.



Sätt ugnen på 225C. Pensla ovalerna med ägg och grädda dem på nedersta falsen i ugnen i ca 12 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar