söndag 25 augusti 2019

Pastel de Papa



Här hittade jag det här receptet. Supergott! Osten glömde jag att strö över men det blev gott ändå. Lite mera borde min köttfärs ha kokat ihop, men hade knappt om tid, hungriga matgäster satt redan vid matbordet. :D

Köttfärsen:
500 g köttfärs
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 selleristjälk
1/2 röd chili
2 dl kycklingbuljong
1/2 - 1 tsk salt
svartpeppar efter egen smak
1 tsk mild paprikapulver
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk spiskummin
1 km chilipulver
2 msk olivolja att steka i

Potatismos:
10 potatisar, mjölig sort, lagom stora
2 tsk salt
ca 1 krm vitpeppar
ca 1 km malen muskotnöt
50 g smör
ca 2 - 3 dl mjölk

4 ägg
1 dl oliver, svarta eller gröna
ca 1/2 dl riven ost

Koka äggen i en kastrull med kallt vatten i 5 minuter. Häll av vattnet och låt dem ligga i kallt vatten. Skala och skiva dem.

Under tiden äggen kokar, skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka dem mjuka i vatten som du saltat med 2 tsk salt.

Lägg ugnen på 200C grill-läge.

Skala gul lök, vitlök och morot. Hacka löken, finhacka moroten och chilin samt stjälksellerin. Fräs detta med olja i en stekpanna. Tillsätt vitlöken, köttfärsen, kryddorna och buljongen. Blanda allt väl.
Låt puttra tills vätskan försvunnit. 
När potatisen är mjuk, häll av vattnet. Klicka i smöret samt mjölk, lite i taget medan du vispar samman allt till en slät mos med en elvisp. Smaksätt med vitpeppar och muskotnöt och vispa igen så kryddorna blandas med moset. Tillsätt eventuellt mera mjölk, moset skall ha en "lös" konsistens men inte för lös. Var försiktigt med muskotnöten då den kan ta över smaken helt!
Kolla köttfärsen. När allt är klart dvs äggen, moset, köttfärsen och oliverna samt osten kan du börja "bygga" din Pastel.
Smöra en ugnsform och börja med att lägga ca 1 cm tjockt lager potatismos i botten först. Alternativt börja med köttfärsen. Börjar du med moset lägger du köttfärsen som följande lager. På köttfärsen kommer det skivade ägg och några oliver. Å till sist potatismos. Dra med en gaffel över moset så blir det extra fint. Strö över den rivna osten. Ställ in i ugnen och grädda tills ytan är gyllenbrun. Klar att avnjutas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar