söndag 24 juni 2018

Vodka-Lime sill

Den här sillen blev en klar favorit denna midsommar. Supergod! En sill jag garanterat kommer att göra igen. Receptet har jag hittat på internet - men var har jag ingen aning om. Ett recept jag någon gång i världen skrivit ner i mitt "svarta häfte".


1 förpackning femminuterssill (420 gr)
1,5-2 dl Creme Fraiche
3 msk majonnäs
3 msk vodka
1 tsk lökpulver
1 Lime
Lite svartpeppar

Låt sillen rinna av och skär den i bitar.

Blanda creme fraiche, majonnäs, vodka och lökpulver och blanda runt. Riv ner limeskal och krama sedan ur limesaften ner i blandningen.

Blanda ner sillen och smaka av med svartpeppar. Servera och njut!


Rödbetssallad

Har aldrig tidigare tänkt att man kan kombinera rödbetor och dijonsenap så när jag såg det här receptet på Toves kök -blogg var det liksom ett måste att prova. Enkel att göra, det som tog tid var att koka rödbetorna. :)


500 g färska rödbetor
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
2 tsk dijonsenap
½ tsk örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk torkad dill

Tvätta rödbetorna ordentligt men låt skalet vara kvar. Koka dem i vatten tills de är mjuka med lite motstånd kvar i mitten. Hur lång tid det tar beror på hur stora rödbetorna är. Känn med en provsticka. Låt dem svalna. 



Skala rödbetorna och riv dem grovt. Lägg dem i en skål. Vispa ihop resterande ingredienser till en dressing. Blanda den med rödbetorna. Ställ dem kallt i minst 1 timma innan servering. 

Enkelt bröd

Ett recept jag bongat på internet någon gång i världen och skrivit ner i mitt "svarta häfte".


12 g torrjäst 
ca 12 - 14 dl vetemjöl
5 dl vatten, 40 grader varmt
2 tsk salt

Blanda 10 dl av vetemjölet med torrjästen och saltet i en degbunke. Rör ner vattnet. 


Blanda ner mer av vetemjölet, lite i taget, tills det blir en smidig deg. Allt mjöl kanske inte går åt eller så kanske du behöver tillsätta lite mer. Hur mycket mjöl det går åt kan skilja en del mellan olika fabrikat eller märken. Degen skall vara kladdfri men inte hård. 


Ta upp degen på mjölad bänk och knåda den en stund. Forma en boll av degen och lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken med en kökshandduk eller plastfolie och låt den stå i ca 30 minuter. 

Sätt ugnen på 250 C och klä en plåt med ett bakplåtspapper. 

Stjälp upp degen på bänken. Dela den i två lika stora delar. Forma dem till två runda bröd. Lägg dem på plåten. Skär snitt på ovansidan av varje bröd. Låt dem jäsa utan duk i ca 30 minuter. 

Jag behövde inte ens mjöla mitt bakunderlag - så bra var degen när jag bakade ut den, inget kladd. En deg jag gillade till max. :)
Pensla bröden med kallt vatten. Ställ in plåten i nedre delen av ugnen. Grädda bröden i ca 5 minuter. Sänk sedan värmen till 225 C.  Fortsätt grädda bröden i ca 30 - 40 minuter eller tills de är genomgräddade och har fått fin färg. Låt dem svalna en stund utan duk.


Tjeckisk gulash


Det här receptet har väntat länge på att bli publicerat. När vi var i Prag så köpte jag hem en kryddpåse att använda för att göra tjeckisk gulash. Den tjeckiska gulashen skiljer sig ju totalt från den ungerska. Riktigt gott var det här - inte lika god som den vi åt i Prag men helt ok. :)


Receptet jag följde fanns på kryddpåsen. :) 

500 g nötkött skuret i tärningar
3 msk olja
4 lökar grovt hackade
3 rågade msk gulash-krydda
2 msk vetemjöl
salt
vatten

Bryn löken gyllene i oljan. Tillsätt nötköttet och bryn så att köttet får lite färg. Tillsätt gulash-kryddan och salt samt vetemjölet. Rör om och bryn en stund till. Häll på vatten. Låt småkoka tills köttet är mört. Om grytan blir för tjock - tillsätt mera vatten och om grytan känns "vattnig" så blanda i lite mera mjöl. Grytan skall vara så där lagom tjock i konsistensen.

Garnera eventuellt med persilja. 

I Prag serverades detta i typ ett lantbröd som var urgröpt. Superdupergott. Här hemma serverade jag det med ris - riktigt gott det med. :) 



fredag 22 juni 2018

Omelett i ugn med bacon och hallomi

10 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl turkisk yoghurt
svartpeppar

300 g bacon
225 g hallomi-ost basilikasmak

Strimla baconet och knapperstek det. Låt dra av på hushållspapper. Riv hallomi-osten.

Vispa äggen lätt, tillsätt creme fraiche och yoghurt samt svartpeppar. Vispa till en jämn smet. Häll i en stor ugnsform. Strö över det knapperstekta baconet och den rivna hallomi-osten.

Gratinera i 175C ca 45 minuter eller tills omeletten fått fin färg och känns genomgräddad. 


Fläder- och citronsill

Ett recept från Allers. :) 


Blanda lagen från 1 förpackning 5-minuterssill, 420 g med 1 dl koncentrerd flädersaft och saften av 1/2 citron. Skriva 1/2 citron tunt och varva med sillen i en burk. Häll över lagen och tillsätt 1 tsk hela svartpepparkorn. Låt stå kallt minst 1 dygn innan servering. 




Mojitosill


Ingredienser:
1 burk inläggningssill (420 gr)
2 lime
½ kruka mynta

Lag:
3 dl vatten
2½ dl socker
1 dl ättiksprit

Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull. Värm till sockret löst sig. Låt svalna.


Hacka myntan, skiva limen och skär sillen i bitar. Varva ingredienserna i en burk.


Häll på den kalla lagen och sätt på locket. Låt stå minst två dagar.



Uppe från vänster sill med gin och enbär, mojitosill. Nere från vänster sill med citron och fläder samt whiskeysill.

Sill med gin och enbär



Lag:
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
2½ dl vatten
2 lagerblad
2 msk enbär
10 svartpepparkorn
½ dl gin

Ingredienser:
1 halv rödlök

1 liten citron
1 halv gurka
2 paket inläggningssill (420 gr)

Börja med lagen. Blanda alla ingredienser utom ginen i en kastrull. Värm till sockret har löst sig helt. Låt den sedan svalna helt och häll därefter i ginen.



Skiva rödlök, citron och gurka tunt. Skär sillen i centimetertjocka skivor.

Blanda alla ingredienserna och lägg i en burk. Häll därefter över lagen. 

Låt stå minst en dag i kylskåp. 

Whiskeysill


Lag:
0,5 dl ättiksprit
1,5 dl vatten
2 dl socker
1 tsk krossad vitpeppar
1 tsk rosépeppar
1 tsk krossad kryddpeppar
10 kardemummakärnor
1 lagerblad

Ingredienser:
4 cl whiskey
1 burk inläggningssill (420 gr)
1 rödlök
Lite grovt hackad gräslök

Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och värm tills sockret har löst sig. Låt svalna. Blanda därefter i whiskeyn.

Skär under tiden sillen i centimetertjocka skivor och skiva löken.

Varva alla ingredienserna i en burk. Häll över lagen så att det täcker och sätt på lock.

Låt stå minst en dag innan den konsumeras. Gärna längre!


Nattjästa frallor med spelt


Nattjästa bröd är nog det bästa som finns. Så enkelt att röra ihop en deg på kvällen och försiktig skära den i rutor på morgonen och grädda. Inget knådas, så enklare kan det inte bli.

5 dl kallt vatten
25 g färsk jäst
1 tsk honung
2 dl havregryn
4 dl speltmjöl
4-5 dl vetemjöl
1/4 dl olivolja
2 tsk salt

Lös upp jästen i det kalla vattnet. Rör ner resten av ingredienserna till en något lös smet. Ställ i kylskåpet över natten.

Följande morgon vänder du försiktigt ner degen på ett bakunderlag. Skär ut lämpliga bitar som du lägger på en plåt. Låt jäsa medan ugnen värms till 225C.


Pensla eventuellt med lite vatten och strö över frön om så önskas. När ugnen är varm, grädda i ca 20-25 minuter eller till frallorna fått fin färg. :)


Granskottssirap

I år provade jag på att göra granskottssirap. Har många år tänkt göra det men inte kommit iväg i rätt tid att samla granskott. Samlar ni granskott så kommer ni väl ihåg att man behöver markägarens lov!

Jag hade lite googlat och kommit fram till att det är "bara" att varva socker och granskott i en glasburk, på med locket och i ett soligt fönster ett par tre veckor.

Sagt och gjort... Enkelt var det... Jag hade två burkar: En med granskott och vanligt strösocker och en med granskott och farinsocker. Och så fick burkarna stå i ett soligt fönster i tre veckor. Tur att maj-månad var solig och varm i år. Sockret smälte bra. Var och varannan dag kom jag t.o.m.ihåg att skaka om brukarna - för det måste man göra. :)

Så här såg burkarna ut när jag startade, hade inga mått, varvade bara socker och granskott i burkarna...



Det ser ut att vara mera socker i den med strösocker men det fakto så var det ungefär lika mycket socker i båda burkarna.

Det som sen hände var att farinsockret började smälta riktigt bra. Det vanliga sockret var mera trögt. I ett skede öppnade jag locket på båda burkarna och kunde konstatera att den med det vanliga sockret nog inte kommer att lyckas medan farinsocker-burken såg bra ut.

Efter 3 veckor så slängde jag burken med det vanliga sockret, då hade det nästan inte alls smält medan farinsockret var smält och jag kunde sila fram en supergod granskottssirap. Nästa år gör jag en större burk och då använder jag nog endast farinsocker. :)

Så här såg det ut i burken när jag öppnade locket efter 3 veckor.

Och så här såg sirapen ut ögonblicket efter att jag silat den. Efter ett par dagar i kylen tyckte jag den såg ännu bättre ut, borta var "fraggan" på ytan. Tyvärr har jag ingen bild på det.
Servera granskottssirapen t.ex. med glass. Supergott!!!

Estnisk kålpirog

Jag är barnsligt förtjust i maträtter med kål. Ingenting slår ju kåldolmar men att göra en pirog med nykål är inte heller fel. Den här var lite kul tyckte jag när det skulle vara kokta ägg med i kålröran. :)


Degen:
400 g smör
9 dl vetemjöl
2 dl gräddfil
2 tsk salt
2 tsk socker

Fyllning:
1.5 kg kål
3 stora gula lökar
150 g smör
2 msk honung
2 msk citronsaft
2 msk vetemjöl
4 tsk salt
Svartpeppar
2 kokta ägg
2 råa ägg

Börja med degen. Nyp ihop vetemjöl, smör, salt och socker till en grynig massa. Tillsätt gräddfilen och blanda till en jämn smet. Lägg degen i kylskåpet.


Strimla kålen och skala och hacka löken. Löken kan vara grovhackad eftersom den kokar länge med kålen. Smält smöret i en stor kastrull. Lägg i den strimlade kålen och löken. Vänd runt en stund, sänk värmen och lägg på ett lock. Låt småkoka tills kålen är mjuk, minst en timme. Rör om då och då. Höj på värmen och tillsätt honung, citronsaft, vetemjöl, salt och peppar. Låt vätskan koka bort och låt blandningen svalna.


Finhacka de kokta äggen och rör ner i kålblandningen när den svalnat. Rör även ner de råa äggen. Kontrollera smaken och tillsätt salt vid behov.

Kavla ut halva degen och lägg i en ugnsform. Häll på kålblandningen och kavla ut andra halvan av degen till lock. Nagga pajen med en gaffel och pensla med ett uppvispat ägg.


Grädda i 175C ca 45 minuter. eller tills pajen är genomgräddad och har fått en fin färg. Skär i bitar och servera.


Blåbärsrutor

Ett enkelt recept, bara att röra ihop smeten i kastrullen som man smälter smöret i.


150 g smör
4 dl socker
3 ägg
1/2 tsk matsoda
1/2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
ca 250 g frysta blåbär

Smält smöret, rör ner resten av ingredienserna (förutom blåbären) i kastrullen med smöret. Rör till en jämn smet.


Häll smeten i en ugnsform ca 25 x 40 cm i diameter. Fördela blåbären på.


Grädda i 45 - 50 minuter i 200C ugn.


Skär kakan i rutor när den svalnat lite. Ställ rutorna i kylen minst ett par tre timmar, gärna till följande dag. Kakan är godast kylskåpskall.