fredag 8 juni 2018

Lättbakade baguetter


25 g jäst
7 ½ dl kallt vatten
2 ½ - 3 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löst upp helt. Rör i saltet och arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget tills du fått en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 5 timmar eller i kylen över natten.


Klä två plåtar med bakplåtspapper. Häll försiktigt ut den färdigjästa degen på en mjölad arbetsyta. Arbeta inte ihop den! Fös försiktigt ihop den till en rektangel med hjälp av en degskrapa.


Dela den på längden i fyra lika stora avlånga delar. Lägg dem två och två på plåtarna. Forma till dem lite. 


Låt dem jäsa, utan duk, i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 250C.

Fina bubblor på degen i det här skedet. Tyckte degen såg "platt" ut men bröden jästen jättefint i under gräddningen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut bröden och låt dem kallna på galler, utan duk. 


Receptet har jag hittat på bloggen Toves kök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar