onsdag 3 november 2021

Marockansk harirasoppa

 



2-3 scharlottenlökar
2 klyftor vitlök
2 stjälkar stjälkselleri
3 morötter
1 tsk kummin
2 msk riven färsk ingefära
2 msk olivolja
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk mald kanel
1/2 tsk mald koriander
2 lagerblad
2 msk tomatpuré
7 1/2 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
400 g krossade tomater
1 förp (400 g) kokta kikärtor
1 kruka persilja
salt och svartpeppar
1/2 citron

Skala och hacka lök och vitlök. Skiva sellerin. Skala och skär morötterna i tärningar. Mortla kumminen. Skala och riv ingefäran.

Fräs grönsakerna i olivoljan i en kastrull. Tillsätt kryddor och tomatpuré, fräs ytterligare ca 1 minut. Tillsätt ingefära, buljong och tomatkross. Koka sakta ca 20 minuter eller tills morötterna och sellerin är mjuk.

Häll kikärtorna i ett durkslag, skölj dem under kallt vatten och låt rinna av. Hacka persiljan. 

Tillsätt kikärtorna i soppan, koka upp och smaksätt med salt och peppar och några droppar citronsaft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar