onsdag 3 november 2021

Skaldjurstårta

 


Ljust formbröd, 9 stora skivor

Laxfyllning:
250 g varmlökt lax
1 avokado
1/2 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1 msk pressad citronsaft
2 msk hackad dill
salt och peppar

Kräftfyllning:
1 burk kräftstjärtar i lag, ca 300 g
4 hårdkokta medelstora ägg
1 dl gräddfil
1/2 dl majonnäs
2 msk pepparrotspasta
salt och peppar

Att dränka med:
3 dl vatten + en tärning fiskbuljong

Garnering:
200 g färskost
1 dl creme fraiche
räkor
kallrökt lax
gurka
kokta ägg
citron
dill

Börja med att lösa upp fiskbuljongen i kokande vatten. Ställ åt sidan för att svalna medan du gör fyllningarna. 

Laxfyllning:
Ta bort skinnet på laxen. Mosa laxen med en gaffel. Kärna ur och hacka avokadoköttet fint. Blanda lax, avokado, majonnäs, gräddfil, citronsaft och dill. Smaka av med salt och peppar.

Kräftfyllning:
Låt kräftstjärtarna rinna av och hacka dem grovt. Skala och hacka äggen. Blanda kräftstjärtar, ägg, gräddfil, majonnäs och pepparrot. Smaka av med salt och peppar.

Lägg ut 3 skivor formbröd på ett fat, dränk med fiskbuljong. Bred på laxfyllningen. Lägg 3 nya skivor bröd - gärna så att du "murar" dvs halverar en av skivorna och lägger halvorna i "ändorna" och de hela skivorna i mitten. På det här viset håller tårtan ihop när man skär i den. Dränk skivorna med fiskbuljong och bred ut kräftfyllningen. Lägg på de sista skivorna med bröd och dränk med fiskbuljong. Så här långt är det bra att förbereda t.ex. dagen innan. Ställ i kylskåpet över natten och garnera följande dag.

Garnering: Vispa creme fraiche och färskost så du får en lite lösare konsistens på osten. Bred krämen runt tårtan. Garnera tårtan. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar