Detta recept är hämtat ur boken Sockerkakor med Mia Öhrn. Jag gjorde dock på ett annat sätt då jag smälte nougaten över kakan. I boken stod det att smält i mikro men det fungerar precis lika bra att skiva nougaten i mindre bitar och strö över kakan när den är varm och när nougaten har smält breder du ut den med en kniv.
Kakan innehåller inget bakpulver men ändå blev den inte alltför kompakt.
Kaka:
150 g rumsvarmt osaltat smör
100 g rumsvarm nougat
1 1/2 dl strösocker
3 ägg
150 g vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
smör och ströbröd till formen
Dekor
150 g nougat
strössel eller finhyvlad mörk choklad
Smörj och bröa en springform som är cirka 20 centimeter i diameter. Vispa smör, nougat och socker med elvisp tills blandningen vitnar och blir lätt och luftig. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Sikta sedan i de torra ingredienserna genom en finmaskig sikt. Bred ut smeten i formen.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 35 minuter. Ta ut kakan från ugnen och skiva över noughat i tunna skivor. Nougaten smälter när kakan är varm.
Jämna upp nougaten med en kniv och strö över strössel eller hyvlad choklad. Låt svalna. Lossa formen från kakan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar