Ett recept från Touch of taste. Vi hade ingen kalvfond hemma för tillfället - använde grönsaksfond i stället. Man tager vad man haver... :) Lyxigt god vardagsmat tyckte jag det här var. Vi serverade med ris och nybakat berberibröd. Mumsfilibabba!
600 g blandfärs
1 gul lök
1 msk grönsaksfond
1 tsk malen kardemumma
1 msk malen spiskummin
1 tsk chilipulver
1 msk malen koriander
1 ägg
1 dl ströbröd
1 dl grädde
Sås
1 gul lök, finhackad
1 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor, rivna
1 msk riven ingefära
1 kanelstång
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
2 msk grönsaksfond
2 tomater, finhackade
2 grön färsk chili, finhackad
2 dl vatten
3 dl kokosmjöl
1 dl grädde
1 kruka färsk koriander
Ris till servering
Köttbullar
- Hacka löken fint och stek den mjuk utan att den får färg.
- Blanda stekt lök, kryddor, grönsaksfond, ägg, ströbröd och grädde i en stor bunke. Tillsätt färsen.
- Smaka av färsen med salt och peppra.
- Rulla sedan stora köttbullar och bryn dem i en stekpanna så att dom får fin färg. Ställ åt sidan.
- Bryn löken ca 5 minuter. Lägg i vitlök, ingefära chili och kanelstång och fortsätt fräsa i ca 1 min. Lägg i köttbullarna, spiskummin, koriander, tomatpuré och tomaterna.
- Slå på vatten och resterande mängd grönsaksfond. Låt koka upp och sänk värmen. Låt allt sjuda ca 15 minuter.
- Häll i kokosmjölken och grädden, låt det puttra ytterligare 10 minuter innan servering.
- Hackar färsk koriander och strö över rätten.
- Ris eller couscous passar utmärkt till denna rätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar