Botten:
100 g rumsvarmt smör
3/4 dl florsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk kardemumma
1/2 dl vatten
Fyllning:
4 dl blåbär
ett par tsk potatismjöl
Sås:
100 g vitchoklad
1 dl vispgrädde
en klick smör
Vispa smör och florsocker poröst. Vispa i ägget under kraftig omrörning.
Blanda vetemjöl, bakpulver, havregryn och kardemumma i en skål. Häll de torra ingredienserna i smör-socker-blandningen och rör om lätt.
Smörj en pajform och bred ut smeten jämnt i formen. Häll på de frysta blåbären blandade med potatismjölet.
Grädda i 200C ca 30 minuter.
Medan pajen gräddas gör du såsen. Smält chokladen i en teflon-kastrull tillsammans med vispgrädden. Rör om hela tiden så att chokladen inte bränns. När chokladen smält rör och du har en slät sås tar du bort kastrullen från plattan. Låt svalna ett par minuter och rör sedan ner en klick med smör så får du en fin glansighet i din sås. Häll såsen över den färdiggräddade pajen. Låt stå en stund och lägg därefter pajen i kylskåp där såsen får stelna till i lugn och ro.
Servera till en god kopp kaffe!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar