söndag 4 juni 2017

Rabarberpaj

Tidigare i våras fick jag rabarber av en väninna. Ingenting går upp mot vårens första rabarberpaj! Då vet man att snart - riktigt snart - är sommaren på intågande. 


100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
1 dl mjölk
2 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
knappt 3 1/2 dl vetemjöl

5 dl rabarber, finhackade

Havretosca:
75 g smör
1 1/2  dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl havregryn

Värm ugnen till 175C. Skala och tärna rabarbern.

Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i sänder under kraftig vispning.

Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i smeten turvis med mjölken.


Bred ut smeten i en pajform och grädda ca 20 min i 175C ugn.

Under tiden gör man havretoscan. Smälrt smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och blanda runt i ett par minuter. Ta bort från plattan.


Ta ut det förgräddade pajbottnet från ugnen. Lägg på rabarberbitarna och smula över toscasmeten. Fortsätt grädda i 175C ca 25 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar