fredag 9 juni 2017

Rabarberpaj med smultäcke


Det finns ett helt drös med recept på rabarberpaj på internet och här kommer ett till. Själv har jag sett många liknande recept som det här men där man använt sig av piimä i degen. Piimä är någonting som jag väldigt sällan köper hem... Turkisk yoghurt däremot hittar man nästan alltid i vårt kylskåp. Så jag bakade receptet med turkisk yoghurt och det blev hur bra som helst.

Dubblar du receptet får du en hel plåt med rabarberpaj.

4 dl vetemjöl
1 1/4 dl socker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk matsoda
1 tsk vaniljsocker
125 g smör

Dessutom till degen:
1 dl turkisk yoghurt
1 litet ägg

Fyllning:
1/2 liter rabarber skurna i bitar
2 dl turkisk yoghurt
1 ägg
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft


Skala rabarbern och skär den i mindre bitar.


Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.

Smörj en pajform.

Gör smuldegen: Blanda vetemjöl, socker, bakpulver, matsoda och vaniljsocker. Tillsätt det smälta smöret och blanda till en smulig deg. Lägg 1/3 av smuldegen i en egen skål. I de 2/3 som blev kvar i skålen tillsätter du turkisk yoghurt och ägget och blanda till en slät smet. Bred ut smeten i en pajform.

Gör fyllningen: Blanda turkisk yoghurt, ägg, socker, vaniljsocker och citronsaft till en slät smet. Häll smeten över pajbottnet.

Strö över rabarberbitarna. Strö till sist över smuldegen.


Grädda i 175C ca 45 minuter. Servera med en klick vaniljsås om så önskas.

Mumsfilibabba!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar