Den här rulltårtan har en fräsch smak av citron. På fotot har den ännu inte varit kallt så smörkrämen är lite "lös". Idag har jag avnjutit mitt morgonkaffe och en bit av denna rulltårta kall och den var ännu bättre än igår.
Botten:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl vispgrädde
finrivet skal från 2 citroner
Smörkräm:
200 g rumsvarmt osaltat smör
0,5 dl florsocker
0,5 tsk vaniljsocker
Fyllning:
2,5 dl Lemon curd
ca 1,5 dl socker till garnering
Sätt ugnen på 240 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker med elvisp på högsta hastighet ca 8 minuter. Sänk till medelfart och vispa ytterligare 2 minuter. Sikta de torra ingredienserna genom en sil. Rör försiktigt ner dem i äggvispet.
Tillsätt grädde och citronskal och rör om. Bred ut smeten på plåten.
Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter tills kakan är gyllenbrun. Strö på socker. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå bottnen och vänd den uppochner. Låt svalna något. Dra försiktigt bort papperet.
Vispa samman smör, florsocker och vaniljsocker till en luftig smörkräm. Det tar ungefär 10 minuter med elvisp på full effekt.
Bred ut lemon curden så att den täcker hela bottnen. Bred därefter på smörkrämen. Vik in 1 cm från långsidan och rulla ihop den så hårt du kan. Åt direkt eller förvara kakan i frysen. Ta fram för upptining ca 2 timmer innan servering.
Ett recept ur boken Kladdiga Kakor av Claes Karlsson.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar