fredag 9 mars 2012

Små hålbröd med morötter



Detta är ett recept av Kaarina Roininen ur hennes bok Parhaat Kotileivonnaiset. Kaarina Roininen är en av mina absoluta favoriter, alla recept ja provat ur hennes böcker har lyckats bra. Den här boken har jag tyvärr inte själv - får nöja mig med att låna den från biblioteket... ofta! :D

4 dl vatten eller mjölk
30 g jäst
3 dl rivna morötter
ca 1 tsk salt
2 tsk krossad anis
1 msk sirap
2 dl siktat rågmjöl
8-9 dl vetemjöl
ca 1/2 dl olja eller 50 g margarin

Till pensling:
mjölk

Lös upp jästen i fingervarm vätska. Tillsätt rivna morötter, kryddor och sirap.

Tillsätt mjölet lite i taget och knåda degen. Oljan knådar man in till sist. Låt jäsa på varm plats.

Baka ut degen till en stång som du delar i 14 delar.

Baka varje del till ett lågt bröd med en diameter på ca 10-12 cm. Gör ett hål i mitten. Låt jäsa en stund på varm plats.

Pensla med mjölk och nagga ytan med en gaffel.

Grädda 225 grader ca 14-16 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar