lördag 22 januari 2022

Zaatar-kryddad sallad med rostad blomkål och vindruvor

 


1 blomkål
1 msk curry
3 msk zaatar-kryddblandning
2 msk olivolja
1 ask mörka vindruvor
1/2 dl torkade tranbär
1 grönt äpple
3/4 dl mandlar (gärna med skal på)
3 msk pinjefrön
1 tsk anisfrön
1/2-1 kruka färsk mynta

2-3 msk olivolja
2 msk citronsaft

Värm upp ugnen till 200C.

Fördela blomkålen i små buketter. Riv löst vindruvorna från stjälken. Bred ut blomkål och vindruvor på en ugnsplåt. Dutta över olivolja, zaatar-krydda och currypulver. Lägg plåten mitt i ugnen ca 30 minuter. Öka värmen till 225C och fortsätt rosta i ca 10 minuter så att blomkålen får lite färg. 

Skiva äpplet i tunna skivor. 

Hacka mandeln i lite mindre bitar med en kniv. Värm upp en stekpanna på spisen. Lägg mandel, pinjefrön och anisfrön i den heta stekpannan. Blanda runt med en stekspade tills fröna fått lite färg. Ställ åt sidan. 

Blanda rostad blomkål, vindruvor, rostad mandel, pinjefrön och anisfrön samt äppel och torkade tranbär. Blanda ner färsk mynta. Avsluta med olivolja och citronsaft efter behag.

Serveras gärna varm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar