Här skall jag dela med mig ett recept på långpannebröd jag bakade får några veckor sedan. Receptet hittade jag i tidningen Bakat och Gott. Tyckte det lät spännande med hasselnötter i degen. :)
5 dl grahamsmjöl
150 g morötter, rivna
7 1/2 dl vatten
50 g färsk jäst
1 dl hasselnötter, grovhackade
25 g smör, mjukt
2 tsk salt
2 msk sirap
ca 9 dl vetemjöl
Lägg grahamsmjöl och morötter i degbunken. Koka upp vattnet och häll det över mjöl och morötter. Rör om och låt svalna till 37 grader.
Smula ner jästen, tillsätt nötter, smör, salt, sirap och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop det till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk, ca 40 minuter.
Stjälp upp degen i en långpanna med bakplåtspapper, ca 25 x 35 cm. Platta ut degen med handen och nagga degen med gaffel.
Skär degen i rutor med mjölad degskrapa. Låt jäsa ca 30 minuter. Grädda i 200C ugn ca 40 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar