fredag 24 november 2017

Salad Olivie

Finns många olika versioner av den här "röran" eller potatissallad eller vad man nu vill kalla den. Själv kom jag över receptet när jag googlade mig in på en engelsk blogg om persisk mat. :) Meningen var att jag skulle tärna potatisen i små kuber.. Jag hade ju ändå köpt hem en "fast" potatissort från supermarketen men när jag kokade den så var den allt annat än fast i konsistensen så istället för att tärna potatisen så var jag helt enkelt tvungen att mosa den med gaffel. Gick bra det med. :)


2 kycklingfiléer
1 gul lök
2 lagerblad
1 klyfta vitlök
4 medelstora potatisar, kokta
4 ägg, hårdkokta
1 dl gröna ärter
2 saltgurkor
200 g majonnäs
4 msk limesaft

Koka kycklingen i vatten med skalad lök, vitlöksklyfta, salt, peppar och lagerblad. Koka tills kycklingen är genomkokt. Själv lät jag kycklingen ligga kvar i lagen tills lagen var kall. Därefter fördelade jag köttet till strimlor. Tärna eller mosa potatisen. Finhacka äggen. Blanda samman alla ingredienser och låt stå i kylen innan servering. Servera med ett gott bröd.


torsdag 23 november 2017

Kladdkaka med Dumle-kola

Den 7.11. på kladdkakans dag bakade jag denna version av kladdkaka. Med en klick grädde på var det supergott till en kopp kaffe. :)


150 g smör
1 dl kokospalmsocker
2 dl socker
2 dl vetemjöl special
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
13-15 Dumlekolor
2 nypor flingsalt (en i smeten, en som topping)

Sätt ugnen på 170-180 grader. Smöra och bröa en 20 cm springform. Smält smöret i en kastrull.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner blandningen i det smälta smöret, direkt ner i kastrullen, rör samman. Rör i ett ägg i taget till en jämn, krämig smet.


Häll upp smeten i formen och tryck ner dumlekolorna. Man vill att smeten skall ”svämma” över stor del av kolan. Strö över flingsalt och ställ in kakan i ugnen i 20 min. Ta ut låt svalna & servera med lättvispad grädde!



Enkla frallor

Lördag och regnet öste ner utanför köksfönstret. Perfekt att baka bröd med andra ord. Den här degen var mycket lättarbetad och bröden blev riktigt fina och goda.


5 dl mjölk
10 g socker
700 g Manitoba Cream -vetemjöl
100 g dinkelmjöl
10 g torrjäst
16 g salt
50 g smör

Vallmofrön att strö över

Värm mjölken till 42 grader. Mät upp i en degblandare mjölk, socker, mjöl och jäst. Blanda i maskinen 9 minuter. Tillsätt smör och salt. Fortsätt knåda i maskinen ännu 8 minuter eller så länge det behövs tills du har en fin deg att arbeta med.

Lägg en plastpåse över bunken och låt jäsa i ca 20 minuter. Ta upp degen och dela den i två delar. av varje får du ca 10 små söta frallor. Pensla med vatten och strö över vallmofrön. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.


Värm ugnen till 200 grder. Grädda frallorna i 12 - 15 minuter eller tills de fått en fin färg och är genomgräddade. 

Grytlappar



Kycklingsoppa med kokosmjölk

Inspirationen till det här receptet kommer från bloggen pieni punainen keittiö. Som vanligt har jag gjort en del ändringar så återger här min version av receptet.


500 g strimlad kyckling
2 msk sweet chili-sås
olja att steka i
2 liter vatten + 2 tärningar hönsbuljong
1 vitlöksklyfta
3 dl långkornigt ris
5 små morötter
1 burk majskorn, ca 250 g
2 burkar kokosmjölk
4 tsk grön currypasta
salt efter behag
gräslök till garnering

Stek den strimlade kycklingen i en skväll olja. Krydda den stekta kycklingen med salt och sweet chilisås. Skala morötterna och skär dem till långa smala stavar. Skala vitlöken och finhacka den.

Värm en kastrull på medelvärmen och lägg i skvätt olja. Häll i morotsstavar, vitlök, ris och currypasta. Rör om och låt steka en stund under omrörning. Häll över vattnet och buljongtärningarna. Tillsätt den stekta kycklingen och kokosmjölken. Låt småputtra ca 15 minuter eller tills morötterna är nästan mjuka. Tillsätt majsen och fortsätt koka ca 5 minuter.

Strö över finhackad gräslök strax innan serveringen.

Biff med bambuskott


Kände för att göra någonting med kinesisk touch eftersom jag hade shoppat hem en burk med bambuskott. Hittade det här receptet hos Zeina. :) Här hittar ni hennes recept men så här gjorde jag:


400 g mört kött entrecote

Marinad:
1 tsk bikarbonat
1 msk riven ingefära
3 msk kinesisk soja
2 msk maizena

Grytan:
3 st vitlöksklyftor, finhackade
3 msk hoisinsås
3 msk ostronsås
2-3 msk soja
0.5 tsk svartpeppar
1 stor burk bambuskott
1 strimlad gul lök
Ca 3 dl vatten
1 msk majsstärkelse + 0,5 dl vatten

Stekning:
Sesam- eller rapsolja


Skär köttet i lövtunna skivor. Lägg i en skål tillsammans med bikarbonat och låt stå i 30 min.

Skölj sedan köttet ordentligt snabbt och låt rinna av. Riv ingefärabiten fint. Blanda kött, majsstärkelse, ingefära och soja väl. Lättast om du blandar med fingrarna. Låt köttet marineras i minst 2 timmar i kylen, gärna längre, fast över natten.

Låt sedan köttet stå i rumstemperatur i ca 15-20 innan du tillagar den efter att det stått i kylen. Hetta upp 4-5 msk olja i en stekpanna. Stek köttet och vitlöken under omrörning. När köttet får färg tillsätter du hoisinsås och steker lite till. Stäng av värmen och ställ åt sidan. Skölj bambuskotten i hett vatten för att få bort den konserverade smaken och låt rinna av. I en separat stekpanna steker du lök,  tillsammans med bambuskott under omrörning. Löken ska bli glansig utan att få färg, tar ca 3-4 min.
Blanda ner bambuskotten och löken i samma gryta som köttet. Tillsätt soja, ostronsås, salt, peppar och vatten, koka upp och låt puttra i ca 8 min.

Blanda majsstärkelse med vatten i en skål och häll ner det i grytan samtidigt som du rör om i grytan. Låt få puttra lite till, ca 3-5 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer  salt. Servera med ris.


tisdag 21 november 2017

One Pot Lasagne

Att göra lasagne i en stekpanna trodde jag väl aldrig jag skulle testa men det kommer jag nog att göra igen. Superenkelt och så behändigt. Pröva, vet jag, så vet ni vad jag pratar om! :)


Senast jag var i Helsingfors på shopping köpte jag med hem dessa små pastaplattor. Och nu kom de till perfekt användning i den här lasagnen. Går naturligtvis lika bra att använda vanliga lasagneplattor som man bryter i mindre bitar. :)


Lasagneplattor
400 g köttfärs
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
400 g krossad tomat
400 g passerad tomat
3 dl creme fraiche 
1 mozzarellaboll
150 g riven ost
Ca 2-3 dl vatten
1 msk torkad basilika
1 msk torkad oregano
1 msk balsamvinäger
1,5 tsk dijonsenap
Salt och peppar
Rapsolja till stekning


Hacka löken och stek dem i olja i en stekpanna med höga kanter. När löken fått färg vänder du i färsen och pressar i vitlök, stek tills färsen får färg. Krydda med oregano, basilika och fräs lite hastigt. Häll krossad tomat, passerad tomat, salt, peppar, dijonsenap och vatten. Lägg ett lock på grytan och låt såsen puttra i 15 min. Fördela lasagneplattorna jämnt i köttfärssåsen. Sänk värmen och lägg ett lock på stekpannan. Låt lasagnen tillagas långsamt tills plattorna mjuknar, ca 15 min. Bred sedan på crème fraîche, strö på riven ost och mozzarella. Lägg ett lock på grytan och låt osten smälta på svag värme. Ta bort locket, strö på färsk basilika och servera!

torsdag 16 november 2017

Bröd á la Sandro

För en tid sedan var jag i Helsingfors och hade möjligheten att äta brunch på restaurang Sandro i Kortteli. Kortteli är det samlade namnet på restaurangerna på våning fem i Kampen.

Blev jätteglad när jag surfade runt på internet och kom in på mansikkavaahtis blogg. Här hittade jag ett recept på bröd á la Sandro så det var ju liksom ett måste att prova baka. Grundaren till Sandro heter Richard McCormick och han har också gett ut flera kokböcker. På Sandro är maten inspirerad av det vegetariska köket med afrikansk touch. Men man hittar också en massa alternativ på kötträtter. Själv har jag inhandlat en av kokböckerna "Barcelona" och den boken gillar jag till max. Så många fina bilder från min favoritstad och så många inspirerande recept. Ja, man blir glad av att bara bläddra i boken. Det här receptet på bröd finns inte i Barcelona-boken så gör här en fri översättning av receptet jag hittade på nätet. 


500 ml vatten
700 g vetemjöl
9 g torrjäst
1/2 msk salt
3 msk honung
1/2 g saffran
2 msk rypsolja
1 msk sesamfrön
1 msk solrosfrön

Värm vattnet till 40C. Tillsätt torrjäst, saffran, salt och 2 msk honung. Blanda ordentligt och knåda in mjölet lite i gången. Knåda degen i ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin på medelhastighet.

Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 30 - 45 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Baka ut till bröd och lägg på en plåt klädd med bakplåstpapper. Låt jäsa 10 minuter.

Medan brödet jäser värmer du ungen till 180C. Grädda bröden i ugn ca 40 minuter. Ta bröden försiktigt ut från ugnen och pensla dem med en blandning av rypsoljan och 1 msk honung. Strö fröna över ytan. Fortsätt grädda bröden ännu i ca 20 minuter.

Låt bröden svalna på ett galler minst 30 minuter innan servering.




Pasta med kyckling


På Facebook finns det många grupper man kan gå med i för att få inspiration till olika maträtter. Det här receptet är från en sådan grupp, har hastigt skrivit ner det på en liten papperslapp.... Pasta och kyckling hör hur som helst till mina favoriter så ett måste att göra detta enkla recept. 

Du behöver:
3 st kycklingfiléer
Salt, peppar

1 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl riven Västerbottenost
1 msk kycklingfond
1 dl sweet chili-sås


Dela varje kycklingfilé i 2-3 bitar. Salta och peppra. Bryn i stekpanna tills de fått fin färg. Lägg i en ugnsform.

Blanda övriga ingredienser till en sås som du häller över kycklingbitarna.
Grädda i 200C ca 15 minuter. Servera med pasta.





Kycklingfiléer i ugn med timjan och salvia

Till den här rätten skulle det egentligen också vara torkad dragon men det hade jag inte hemma så ersatte dragonen med salvia. Fungerade hur bra som helst. :)


600 g kycklingfilé
1 1/2 dl skorpsmulor
salt och peppar

Sås:
2 klyftor vitlök
1/2 chili i tunna skivor
2 dl vitt vin
2 dl grädde
2 msk hönsfond
1/2 lime, saften
10 blad torkad salvia
torkad timjan

Sätt ugnen på 200C. Banka kycklingfiléerna tunna. Blanda skorpmjöl med salt och peppar och panera kycklingfiléerna i blandningen. Stek filéerna ett par minuter per sida. Flytta dem till en ugnsform. Skölj EJ av pannan utan fortsätt med att bryna vitlök och chili, lägg i vinet och låt koka upp. Lägg i grädden och hönsfonden samt saften från lime-frukten och de torkade salvia-bladen. När alltsammans kokat upp häll det över kycklingfiléerna i ugnsformen. Ställ formen i ugnen  i ca 15 minuter eller tills kycklingen är genomgräddad. Ta ut formen ur ugnen och strö över torkad timjan. Servera med ris.


tisdag 7 november 2017

Khachapuri- Georgiskt ostbröd

Ett georgiskt ostbröd som påminner om pizza, skriver Zeina i sin blogg om det här brödet. Tyckte det lät intressant så provade på att baka det. Supergott!


Deg:
30 g färsk jäst
3 dl ljummen mjölk
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
Ca 9 dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllning:
200 g fetaost
200 g riven mozzarella
200 g riven ost (gärna en med mycket smak t.ex. cheddarost)
2 ägg
Salt efter smak

Tillsättning till avlånga bröd:
Ägg

Pensling:
2 äggulor
Smör


Degen:
Lös upp jästen med ljummen mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och knåda en bra stund till en smidig deg. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme. Lägg upp degen på mjölad bakbord och dela den i  6 delar.  Täck degen med bakduk.


Fyllningen:
Blanda alla ostsorter i en bunke. Tillsätt två uppvispade ägg och blanda ordentligt tills du får en smet. Smaka av med lite salt, om du har starkt lagrade ostar så behövs inte saltet, smaka dig fram. Gör 6 små bollar av ostmassan.


Värm ugnen till 225°. Lägg bakplåtspapper på ugnsplåtar. Du kan forma dina bröd på två olika sätt.

Runt bröd: Mjöla bakbordet. Kavla ut en degbit till en rund platta lika stor som en pizza. Ta en ostboll och lägg den mitt i degen. Vik ihop kanterna och nyp degen ordentligt. Tänk på att mjöla bakbordet vid behov så degen inte fastnar på bordet. Tryck ut luftbubblor försiktigt. Kavla brödet tills du får ett fint runt bröd. Pensla brödet med äggula och gör sedan ett litet hål mitt i brödet. Hålet i brödet gör att brödet inte spricker vid gräddning. Baka brödet mitt i ugnen tills den blir gyllene, ca 20 min, tiden kan variera beroende på hur stort bröd du har gjort. Så fort du tar ut brödet från ugnen klickar du lite smör över det, pensla det smälta smöret jämnt över brödet. Servera gärna brödet nybakat och varmt. Brödet funkar alldeles utmärkt att frysas in.


Avlångt bröd med ägg: Kavla ut en degbit till en avlång platta. Rulla in kanterna och forma brödet som bilden nedan. Nyp ihop kanterna ordentligt. Tryck ut en ostboll i brödet. Baka mitt i ugnen tills brödet får lite färg men inte är helt klart. Ta ut brödet från ugnen och gör en liten grop i osten med en sked. Knäck ett ägg i gropen. Ta in i ugnen och baka i ytterligare ca 10 min, tills ägget stelnar och brödet är färdiggräddat. Servera gärna brödet nygräddat och varmt.


Blomkåls-bullar

Blomkål är någonting jag gillar men som jag använder alldeles för sällan i matlagningen. Här testade jag i alla fall på att göra blomkåls-bullar och dom blev riktigt goda. :) Receptet har jag bongat på nätet men har ingen aning om var...


ca 500 g blomkål i smulor
2 dl riven parmesanost
2 ägg
1 tsk lökpulver
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
1/4 tsk vitpeppar
1 dl persilja, finhackad
1 msk smör, rumstemperatur


Skär blomkålen i mindre bitar och ta bort den hårda mitt-delen. Mixa blomkålen till smulor i en mixer lite i gången. Häll smulorna i en skål. Tillsätt riven parmesanost. Mät upp övriga ingredienser och lägg i skålen. Blanda väl. Ställ smeten en stund i kylskåpet.


Sätt ugnen på 220C. 

Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ta en lämplig mängd smet i handen och forma till en rund, tät boll. Lägg bollarna på plåten. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter. 



Lax med fetaost

Lax i olika former gillar vi. Här en version med fetaost. Mumsfilibabba!



4 st laxfiléer
Salt
Citronpeppar
200 g fetaost
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
2 msk fiskfond
0,5 dl hackad dill
Lägg laxfiléerna i ugnsfast form. Krydda med salt och citronpeppar. Smula sönder fetaosten.

Blanda med creme fraiche, grädde, fond och dill. Häll såsen över fisken. Tillaga mitt i ugnen i 200° i cirka 25 minuter. Servera t.ex. med potatismos.


Ölgryta


Nu när höstmörkret kommer krypande så passar det utmärkt att göra en mustig gryta där basen för såsen är öl. Supergott blir det. Den här grytan fick gotta till sig i ugnen så använd gärna en gryta som tål ugn. Naturligtvis kan man även ha grytan att småputtra på spisen. :)

600 g nötkött
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 burk öl, använde en burk som innehöll 5 dl tjeckiskt öl
2 msk tomatpuré
2 msk worchestersås
3 tsk rökt paprikapulver
3 tsk socker
2 tsk salt
svartpeppar
1 lagerblad
2 - 3 msk vetemjöl
några små morötter



Skala morötterna. Tärna köttet i mindre bitar, bryn det i en stekpanna och lägg därefter i grytan. Bryn  löken, pass på så att du inte bränner vitlöken! När löken är nästan mjuk strö över vetemjölet och låt steka med en stund. Häll löken i grytan med köttet. Här brukar jag skölja av stekpannan med ca 1 - 1.5 dl vatten som jag häller över köttet. Häll ölet i grytan tillsammans med alla de övriga ingredienserna.

Sätt lock på grytan och ställ i ugnen 180C. Min gryta stod 3 timmar i ugnen och då var köttet så där härligt mört. Vi serverade detta tillsammans med hemmagjord potatismos.





Koreansk färsk

Inspiration från Zeinas blogg men så här gjorde jag. :)



500 g nötfärs
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
Olja till stekning

Sojasås:
0,5 dl söt soja
0,5 dl soja
1 msk färsk riven ingefära
2 tsk sesamolja
1 tsk chiliflakes

Blanda ihop alla ingredienser till sojasåsen. Tänk på att sesamolja kan lätt ta över i smaken, var försiktigt när du tillsätter det så du inte har i mer än nödvändigt. Ställ såsen åt sidan.


Hacka vitlök och lök. Hetta upp olja och stek färsen tillsammans med lök och vitlök under omrörning. När färsen fått färg och börjar smula sig tillsätter du sojasåsen. Rör om och låt sjuda på medelvärme i ca 5 min.  Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja eller salt.

Jag serverade detta med pasta eftersom jag inte hade något ris tillgängligt. Gott var det i vilket fall som helst.