Ett recept från tidningen Hembakat. Gillade receptet eftersom jag kunde använda mig av frysta blåbär. Dessutom gick det snabbt att blanda ihop degen. Att rutorna dessutom är saftiga och goda i smaken är ju inte heller helt fel. Jag vägde inte hur mycket blåbär jag la på utan tog 2 mellanstora askar från frysen - kunde kanske ha varit ca 400 g.
9 dl vetemjöl
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
2 msk bakpulver
300 g rumsvarmt smör
3 ägg
300 g frysta eller färska blåbär
Topping
150 g smält smör
4 1/2 dl havregryn
3 dl socker
Ev florsocker att strö över de färdiga rutorna
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en långpanna, ca 20 x 30 cm, eller lägg ett bakplåtspapper i formen.
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och blanda till en deg. Rör i äggen.
Tryck ut degen i formen.
Lägg på blåbären.
Topping: Blanda det smälta smöret med havregryn och rörsocker. Fördela blandningen över blåbären.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt kakan svalna. Skär den i rutor. De blir saftigast om de får vila en dag. Strö ev. lite florsocker över kakan före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar